Finansal krizden etkilenen imalat sanayi şirketlerinde adli muhasebe sürecinin önemi ve bir vaka çalışması : konkordato uygulaması - Çatı, Hacı Ömer (My University, 2020)
Ülkemizde ve dünya da çeşitli sebeplerden ötürü belirli dönemlerde meydana gelen finansal krizlerden etkilenerek mali yapıları bozulan firmalar krizin etkilerini minimize etmek için 15.03.2018 tarihli 7101 Sayılı İcra ve İflas Kanunu güncellemesi ile işlerlik kazanan konkordato kurumuna müracaat etmektedirler.Konkordatonun hukuki yönünün yanında üst düzey muhasebe bilgisi isteyen bir mali yönü de vardır. Bilançoları ve mal varlıklarıyla ile mahkemeden konkordato tasdik kararı alabilecek firmalar adli muhasebe uygulamalarını eksik yaptığı takdirde mali verilere güven eksikliği yaratabileceğinden mahkemenin vereceği konkordato tasdik kararını riske atabilmektedirler. Bu riski en aza indirgemek adli muhasebe desteği ve iyi bir konkordato projesi sunmakla mümkündür. Çalışmamız da finansal yapısı bozulan firmalarda adli muhasebenin etkililiği ve konkordato sürecine etkisi incelenmekte ve bir vaka çalışmasıyla tespit ve öneriler ortaya konulmaktadır.

In order to minimize the effects of the crisis, companies whose financial structures have deteriorated due to financial crises that occur in certain periods due to various reasons in our country and in the world, apply to the concordat institution, which became operational with the Enforcement and Bankruptcy Law No. 7101 dated 15.03.2018.Besides the legal aspect of concordat, there is also a financial aspect that requires high level accounting knowledge. Firms that can take a concordat approval decision from the court with their balance sheets and assets can risk the concordat approval decision of the court, as they may create a lack of confidence in financial data if they make incomplete judicial accounting practices. It is possible to minimize this risk by providing forensic accounting support and a good concordat project. In our study, the effectiveness of forensic accounting and its effect on the concordat process in companies whose financial structure deteriorates.
Keywords: Accounting; Adli Muhasebe; Business; Concordat; Crisis; Financial Crisis; Finansal Kriz; İşletme; Konkordato Forensic Accounting; Kriz; Muhasebe