AB’ye üye ülkelerin Euro dönüşüm hazırlıkları ve uygulamaları - Songül, Muzaffer Gökhan (My University, 2005)
AB'YE ÜYE ÜLKELERİN EURO DÖNÜŞÜM HAZIRLIKLARI VE UYGULAMALARI Serbest ticaret bölgesinden tam bir ekonomik birleşmeye, Ekonomik Birlik ve Parasal Birlik adımlarından geçerek ulaşılır. Euro günü olarak bilinen 1 Ocak 2002 tarihinde 12 Avrupa Birliği üyesi ülkede yaşayan 300 milyon insan dolaşımdaki yasal para olarak Euro'yu kullanmaya başladı. Bu tarihten 3 yıl öncesinde henüz günlük hayatta kullanılmayan Euro, finansal piyasalarda farklı ülke para birimlerinin yerini alarak kaydi para olarak işlem görmeye başlamıştır. Euro banknot ve metal parasına geçiş şu ana kadar yapılan en geniş çaplı işlem olmuştur. Avrupa bu görevi başarabileceğini ve pürüzsüz bir geçiş sağlayabileceğini gösterdi. Katılımcı üye ülkelerin, Avrupa kuruluşlarının, ulusal bankalar, mali kuruluşlar, satış magazaları, polis ve para taşıma şirketleri ile halkın aktif ve hevesli katılımıyla kısa bir sürede Euro'nun dağıtılması büyük bir başarıdır EU MEMBER COUNTRIES EURO CHANGEOVER PREPARATIONS AND APPLICATIONS The development of a free trade area into a full economic union passes through the stages of the Economic Union and the Economic and Monetary Union. On january 01 2002, also known as ¤ day, more than 300 million eople living in 12 different European Countries have started using the Euro as their circulating currency. Three years earlier the Euro was introduced offically as transferable money and replaced the different national currencies on the financial markets, but not yet in daily life. The introduction of Euro notes and coins was the largest changeover operation. European Countries showed that it was up to the task and was able to meet the difficult challenge of ensuring a smooth transition. This major success is due to the quality and extremely through nature of the preparations made by the participating member states, the European institutions, sales outlets, the police and cash transport firms and to the active and enthusiastic participation of the public without which this operation and the rapid distribution of Euros would not have been possible.
Keywords: Avrupa Birliği Ülkeleri; Euro