Türkiye'de toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ve bu hakkın sivil toplum kuruluşları açısından önemi - Arı, Muhammed Bilal (My University, 2019)
Anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının içeriğini ve sınırlarını ortaya koyan yasal hükümler mevcuttur. Ancak bu hakkın kullanılması bağlamında hem bireyler hem de sivil toplum kuruluşları (STK) bakımından yasal hükümlerin ne kadar işlevsel olduğu veya uygulamada çelişkili noktalar oluşturup oluşturmadığına dair sorular karşımıza çıkmaktadır.Bu çalışmada toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkına; T.C. Anayasası, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi (İHAS) ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümleri ile İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM), Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay içtihatları perspektifinden bakılmaya çalışılmıştır. Buna ilaveten Fransa, İngiltere (Birleşik Krallık), Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerdeki uygulamalar ve yaklaşımlar incelenmiştir. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının daha çok örgütlü olarak kullanılmaya müsait bir hak olması sebebiyle bu hakkın Türkiye’deki STK’lar tarafından nasıl algılandığı ve kullanıldığı analizlerle ortaya konmuştur.

There are legal provisions that set out the content and limits of, the right of assembly and demonstration which a constitutional right. However, in the context of the exercise of this right, there are questions about whether the legal provisions are functional or contradictory in practice in terms of both individuals and civil society organisations (CSOs).In this study, the right of meeting and demonstration; provisions of The Constitution of the Republic of Turkey, the European Convention on Human Rights (ECHR) and the Law on Meetings and Demonstrations No. 2911 and jurisprudence of the European Court of Human Rights (ECtHR), the Constitutional Court, the Court of Cassation and the Council of State are examined from the perspective. In addition, practices and approaches in countries such as France, United Kingdom, Germany and the United States have been examined. Because of the right of assembly and demonstration are eligible to be more suitable for use as an organized, It has been presented which how this right is perceived and used by CSOs in Turkey.
Keywords: 2911 Law on Assemblies and Demonstrations ECHR; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu; Anayasa hukuku; anayasal haklar; Assembly; civil society organizations; Constitutional rights; demonstration; gösteri yürüyüşü; Hukuk; İHAS; Law; sivil toplum kuruluşları; Toplantı