Fiziksel etkinlik kartlarının ortaokul öğrencilerinin dikkat ve problem çözme becerilerine etkisi - Kanbir, Özlem (My University, 2018)
Bu araştırma fiziksel etkinlik kartlarının ortaokul öğrencilerinin dikkat ve problem çözme becerilerine olan etkisini araştırmak amacı için yapılmıştır. Deneysel modele uygun olarak düzenlenen bu araştırmada şu sorulara cevap aranmıştır;1.Fiziksel etkinlik kartlarındaki oyunların öğrencilerin dikkat gelişiminde etkisi var mıdır?2.Fiziksel etkinlik kartlarınki oyunların öğrencilerin problem çözme becerilerine etkisi var mıdır?3.Beden eğitimi ve spor derslerini fiziksel etkinlik kartı eşliğinde işleyen öğrenciler ile normal müfredat dersi işleyen öğrencilerin dikkat ve problem çözme becerilerinde cinsiyete göre değişkenlik var mıdır?4.Beden eğitimi ve spor derslerini fiziksel etkinlik kartı eşliğinde işleyen öğrenciler ile normal müfredat dersi işleyen öğrencilerin dikkat ve problem çözme becerilerinde sınıflara göre fark var mıdır? Araştırmanın örneklemini; 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında İstanbul Sultanbeyli Genç Osman ortaokulundaki öğrencilerinden basit seçkisiz yöntemi ile seçilen 233 öğrenciden oluşmaktadır. Bu öğrenciler 114’ü kız, 119’u erkek olmak üzere toplam 233 öğrencidir. Çalışma deneysel bir özellik taşıdığından örneklem grubu deney grubu (127 kişi) ve kontrol grubu (106 kişi) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Deney grubu öğrenciler 8 hafta boyunca, fiziksel etkinlik kartlarında bulunan oyunlardan sekiz tanesini, haftada iki gün olmak üzere toplamda 16 defa oynamışlardır. Bu oyunlar deney grubunun beden eğitimi ve spor derslerinde oynatılmıştır. Kontrol grubu ise kendi beden eğitimi ve spor derslerinde mevcut müfredatlarını uygulamışladır. Araştırmada kullanılan ölçekler; Bourdon Dikkat Testi (Harf Formu) ile Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen ve Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından Türkçeye uyarlanan Problem Çözme Envanteri ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde; Shapiro Wilk ve Levence Testi ile değerlendirilmiştir. Veri analizi yapılırken, iki grup karşılaştırması için bağımsız iki grup t testi, ön şartlar sağlanmadığında ise Mann Whitney-U testi, üç ve daha fazla grup karşılaştırılması için Tek Yönlü Varyans Analizi ve çoklu karşılaştırma testlerinden Tukey HSD testi ile sağlanmadığında ise Kruskal Wallis ve çoklu karşılaştırma testlerinden Bonferroni-Dunn testi kullanılmıştır. Bağımlı iki grup arasında ki farklılıkların parametrik test ön şartlarını sağladığı durumda ‘Eşleştirme t testi; sağlamadığında ise Wilcoxon testi ile değerlendirilmiştir. Kategorik veriler Fisher’s Exact Test ve Ki Kare testi ile analiz edilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgular; araştırmaya katılan öğrencilerden çalışma grubu öğrencilerinin Bourdon dikkat testinden almış oldukları genel puan türünde ön ve son test ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p<0.01). Dikkat testinden çalışma ve kontrol grup öğrencilerinin ön test ile son test puanları karşılaştırılmış olup çalışma grubu lehine anlamlı bir farklılık vardır (p<0.01). Beden eğitimi derslerini fiziksel etkinlik kartı eşliğinde işleyen öğrenciler ile normal müfredat dersi işleyen öğrencilerin dikkat testi cinsiyete göre farklılığın sonuçlarına göre, çalışma ve kontrol grubunda yer alan kız öğrencilerinin puan karşılaştırıldığında çalışma grubu kız öğrencilerin dikkat testinden aldıkları puanların ön ve son test ölçümlerine göre anlamlı bir farklılığın olduğu, çalışma grubu kız öğrencilerinin lehine bir farklılık vardır (p<0.01). Çalışma ve kontrol grubu erkek öğrencilerinin dikkat test sonuçları karşılaştırılmasında çalışma grubu erkek öğrencilerinin dikkat test puanları arası anlamlı bir farklılığın olduğu, çalışma grubu erkek öğrencilerin lehine bir farklılık vardır (p<0.01), dikkat testinin sınıf değişkenine göre bakıldığında, çalışma ve kontrol grubu öğrencilerinin ön test ve son testten almış aldıkları puana göre sınıflar açısından istatistik olarak çalışma grubu lehine anlamlı bir farklılık vardır (p<0.01). Fiziksel etkinlik kartlarının ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin problem çözme becerilerine etkisi olmadığı tespit edilmiştir (p0,05). Problem çözme becerilerine cinsiyet açısından bakıldığında çalışma ve kontrol grubu kız öğrencilerinin düşünen yaklaşım ve kendine güvenli yaklaşım alt boyutlarında anlamlı bir farklılık olup çalışma grubu kız öğrencilerinin lehine anlamlı bir farklılık vardır (p<0,05). Çalışma ve kontrol grubu erkek öğrencilerin problem çözme envanterinden almış oldukları puanlar karşılaştırıldığından her iki grup arasında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı tespit edilmiştir (p0,05). Çalışma grubu içerisinde yer alan kız ve erkek öğrencilerin problem çözme becerileri cinsiyet açısından karşılaştırılmış olup kız öğrencilerin düşünen yaklaşım, kaçıngan yaklaşım, kendine güvenli yaklaşım alt boyutlarından almış oldukları ön test son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olup, çalışma grubu kız öğrencilerinin lehine bir farklılık vardır (p<0,05). Problem çözme envanteri ölçüm sonuçlarına bakıldığında çalışma ve kontrol grupları arasında sınıf değişkeni açısından bir farklılık bulunamamıştır (p0,05).Araştırmanın sonucunda fiziksel etkinlik kartlarının çalışma grubundaki öğrencilerin dikkat düzeylerini geliştirmede etkili olduğu gözlemlenmiştir. Fiziksel etkinlik kartlarının ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin problem çözme becerilerine etkisi olmadığı tespit edilmiştir (p0,05).

The aim of this study was to investigate the effect of physical activity cards on attention and problem solving skills of secondary school students. In this research, which was organized in accordance with the experimental model, the answers to these questions were sought.1.Does the games on physical activity cards have any effect on students ' attention development?2.Does the games on physical activity cards have any effect on the problem solving skills of the students?3.Are there any gender differences in the attention and problem solving skills of the students who study Physical Education and sports with the physical activity card and the students who work study normal curriculum course?4.Are there any difference between the class variable and the attention and problem solving skills of the students who Physical Education and sports with the physical activity card and the students who work normal curriculum course?The participants of the study ;The sample consisted of 233 students selected by simple random sampling among the students from Istanbul Sultanbeyli Genç Osman secondary school in 2016-2017 academic year. These students consist of 114 girls and 119 boys. Because research is an experimental study, students are divided into two: 127 experimental groups and 116 control groups. Experimental group students played 16 times during 8 weeks, eight of the games on physical activity cards, two days a week. These games were played in the physical education and sports classes of the experimental group. The control group has studied the physical education courses in their curricula. The instruments used in this study; Problem Solving Inventory developed Heppner and Peterson (1982), this study is adapted into Turkish language by Şahin, Şahin and Heppner (1993), Bourdon Attention Test (Letter Form) and Personal Information Form developed by researcher were used. The analyses applied related to the data collected, Shapiro Wilk and Levence test were evaluated. Mann Whitney U, Kruskal Wallis- H, Independent t-test and One Way Anova are used in the data anlysis.The findings of the study are the followings; according to the experimental and control group, there is a statistically significant difference between the pre-test and post-test score of the students in the genereal score type that the students of experimental group received from bouron attention test (p<0.01). There is a difference between experimental and control group students ' attention test scores (p<0.01). There is a difference between the attention tests of the girl students who are studying physical education courses with the physical activity card and the girl students who are studying the normal curriculum (p<0.01). There is a difference between the attention tests of the boy students who are studying physical education courses with the physical activity card and the boy students who are studying the normal curriculum (p<0.01). There is a difference between the experimental and control groups in terms of class variables (p<0.01). It was determined that physical activity cards had no effect on problem solving skills of students in secondary school (p0,05). There is a significant difference in the gender of the problem solving skills in the experimental and control group girl students ' thinking, self-confident sub-dimension and there is a significant difference in the support of the experimental group girl students (p<0,05). There is a no significant difference in the gender of the problem solving skills in the experimental and control group boy students ' thinking sub-dimension and there is a significant difference in the support of the experimental group boy students (p0,05). There is a significant difference between the pre-test and last-test scores that girls and boys have taken from the sub-dimensions of the thinking approach, the avoidance approach, and the self-confident approach according to the gender variable of the problem solving skills of the students in the experiment group (p<0,05). There is a no difference between study and control groups in terms of class variables according to the result of problem solving inventory (p0,05).As a result of the study; physical activity cards were found to be effective in improving the attention levels of the students in the experimental group. It has been determined that physical activity cards have no effect on problem solving skills of experimental students.
Keywords: Beden Eğitimi; Beden eğitimi öğretmenleri; Beden eğitimi ve antrenman; Dikkat; Fiziksel Etkinlik Kartları; Ortaokul Pyhsical Education; Öğrenim ve öğretim; Physical Activity Cards; Physical education and training; Physical education teachers; Problem Çözme Becerisi; Problem Solving Ability; Secondary School; Spor; Sports; Study and teaching