001 numaralı imtiyaz defterine göre Osmanlı ekonomisinde yatırımlar (1865-1893) - Keleş, Tülay (My University, 2022)
Bu çalışmada, ilk olarak Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. yüzyıl boyunca geçirdiği dönüşümlerin iktisadi, hukuki, idari vb. alanlarda yansımaları genel hatlarıyla izlenecektir. Ardından tezin ana konusu olarak, 19. Yüzyılda İmparatorluk ekonomi ve maliyesinde yaşanan dönüşümlerin bir izdüşümü olan imtiyazlar, Osmanlı Arşivi'nde yer alan 001 numaralı imtiyaz defteri kapsamında ele alınacaktır. İncelenen defterdeki veriler doğrultusunda bölgesel, sektörel, imtiyaz sahiplerinin uyruk dağılımları, şirket türleri gibi değişkenler baz alınarak oluşturulan tablo ve grafiklerle çeşitli nitel ve nicel analizler yapılacaktır. Nihai olarak, elde edilen veriler eşliğinde 1865-1893 yıllarını kapsayan ve dolaylı ve doğrudan yatırımları ihtiva eden imtiyazların genel durumu ortaya konulacaktır.

In this study, firstly, the reflections of the 19th-century transformations of the Ottoman Empire in diverse fields such as economy, law, and administration will be outlined. Then, the imtiyazs (concessions), which mirror the 19th-century transformations in the Ottoman Empire's economy and finance, will be discussed in connection with the 001 Numaralı İmtiyaz Defteri (The Defter of Concessions No. 001) which is located in the Ottoman Archives of the President of the Republic's Office. According to the data provided by the defter, several tables and charts will be prepared based on diverse variables such as region, sector, concessionaire's ethnicity, company types, etc. Then, various qualitative and quantitative analyses will be made. Finally, in tandem with the data provided, the general state of the concessions, which includes both direct and indirect investments, during the years 1865-1893 will be presented.
Keywords: 19. yy. Osmanlı Ekonomisi; 19th- Century Ottoman Economy; Business; Corporatization; Finance; History; Investment; İConcession; İmtiyaz; İşletmeler; Maliye; Şirketleşme; Tarih; Yatırım