Adomania 1 ders kitabında yer alan dinleme ve konuşma etkinliklerinin Fransızca dil eğitimi diploması DELF'e göre değerlendirilmesi - Aydın, Aysun (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı, ana dili Türkçe olan ve ikinci yabancı dil olarak Fransızcayı Ortaöğretim düzeyinde öğrenen öğrencilerin kullandığı Adomania 1 Fransızca ders kitabında yer alan dinleme ve konuşma metinlerinin/ etkinliklerinin DELF A1 sınavı ile tutarlılığını incelemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama yöntemi kullanılarak doküman incelemesi yapılan bu araştırmada aşağıda yer alan sorulara cevap aranmaktadır: 1. Adomania 1 ders kitabındaki “dinleme ve konuşma” becerilerini geliştirmeye yönelik olarak hazırlanmış metinler / etkinlikler nelerdir? 2.Fransızca yabancı dil öğretimi için kaynak olarak kullanılan ve A1 başlangıç düzeyindeki ergenler için hazırlanmış olan Adomania 1 ders kitabı Avrupa Ortak Başvuru Metninde belirtilen dinleme ve konuşma becerileri kriterlerini ne oranda karşılamaktadır? 3.Fransızca öğretim materyali olarak kullanılan Adomania 1 ders kitabında yer alan dinleme ve konuşma etkinlikleri seviye belirleme sınavı DELF A1 kriterleriyle örtüşmekte midir? 4.ABC DELF Junior Scolaire A1 ve Le DELF 100% Réussite DELF A1 sınavı hazırlık kitaplarındaki soru tipleriyle ile Adomania 1 kitabındaki soru tipleri birbirleriyle tutarlı mıdır? 5.Avrupa Ortak Başvuru Metni kriterlerine göre hazırlanmış olan A1 düzeyindeki Adomania 1 ders kitabının DELF A1 sınavına katkıları nelerdir? Araştırmanın nesnesini Fransızcayı yabancı dil olarak öğreten, ortaöğretim kurumlarında okutulan ergen yaş grubuna ve A1 seviyesine hitap eden Hachette FLE yayınevinden Adomania 1 Fransızca ders kitabı ve uluslararası platformda geçerliliği olan DELF A1 sınavına hazırlayan CLE International yayınevinden ABC DELF Junior Scolaire A1 ve Didier Français Langue Étrangère yayınevinden Le DELF 100% Réussite adlı hazırlık kitapları oluşturmaktadır. Adomania 1 Fransızca ders kitabının etkinlik kitabı ile öğretmen kitabı DELF A1 sınavı konuşma ve dinleme bölümü örnekleri içermediği için araştırma nesnesi dışında bırakılmıştır. Her üç kitap da tarama yöntemi ile içerik analizi tekniğinden yararlanılarak incelenmiştir. Öncelikle Adomania 1 Fransızca ders kitabında yer alan dört sınav örneğinin dinleme ve konuşma metinleri/ etkinlikleri taranmış, hangi soru tiplerine sahip olduğu incelenmiş sonra bu metinlerin/ etkinliklerin CIEP’nin (Centre International d'études Pédagogiques/ Uluslararası Eğitim Merkezi) DELF sınavı A1 düzeyi (uluslararası platformda geçerliliği bulunan bir yabancı dil seviye belirleme sınavı) için belirlediği kriterlerle tutarlılığı incelenmiştir. Akabinde aynı amaç doğrultusunda DELF A1 sınavına hazırlayan ABC DELF Junior Scolaire A1 hazırlık kitabındaki ve Le DELF 100% Réussite hazırlık kitabındaki dinleme ve konuşma metinleri/ etkinlikleri taranmış, hangi soru tiplerine sahip oldukları incelenmiş ve dinleme ve konuşma metinlerindeki/ etkinliklerindeki soru tipleri ile Adomania 1 Fransızca ders kitabındaki dinleme ve konuşma metinlerindeki soru tipleri arasındaki benzerlikler ve farklılıklar incelenerek karşılaştırılmıştır. Adomania 1 Fransızca ders kitabındaki ve ABC DELF Junior Scolaire A1 ile Le DELF 100% Réussite hazırlık kitaplarındaki dinleme ve konuşma metinleri/ etkinlikleri incelenirken Avrupa Ortak Başvuru Metninin belirlediği dinleme ve konuşma becerileri kriterleri dikkate alınmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, AOBM kriterlerine göre hazırlanan Adomania 1 Fransızca ders kitabının uluslararası alanda tanınan seviye belirleme DELF A1 sınavına uygun olarak hazırlandığı ve DELF A1 sınavına olumlu katkılar sağladığı varsayımı doğrulanmıştır. Ancak, incelemeler sonucunda DELF A1 sınavı açısından Adomania 1 Fransızca ders kitabının bazı eksik yönlerinin de olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda, Adomania 1 Fransızca ders kitabında var olan eksiklikleri tamamlamak, uluslararası alanda tanınan seviye belirleme sınavlarına doğru bir şekilde hazırlanılmayı sağlamak, gelecek nesillerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek, gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek ve değişen eğitim-öğretim programlarının yeniliklerine adapte olabilmek için Adomania 1 Fransızca ders kitabının DELF A1 sınavı için ek bir kitapçık hazırlayarak dört temel dil becerilerini kapsayan etkinliklere daha fazla yer vermesi, kitapçıkta yer alacak etkinliklerin hedef dilin kültürüyle uyum içerisinde olması ve hazırlanacak olan DELF A1 sınavı ek kitapçığında hedef dildeki güncel yazım ve imla kurallarına uyan etkinliklerin olması gibi bazı öneriler sunulmuştur.

The purpose of this research is to investigate the consistency between the DELF A1 exam and the listening and speaking texts/ exercises in the French course book Adomania 1, which is used by secondary school students whose native language is Turkish and who study French as a second foreign language. Based on data from a document analysis, qualitative research method used in survey studies, the following research questions are addressed in this study: 1. What are the texts/ exercises that aim to improve listening and speaking skills in the course book Adomania 1? 2. To what extent does the course book Adomania 1, used as a source for French language teaching and written for the teenagers at the A1 level, meet the criteria for listening and speaking skills determined by the Common European Framework of Reference? 3. Do the listening and speaking exercises in Adomania 1 course book, a French teaching source, correspond to the criteria of the proficiency exam, DELF A1? 4. Is there consistency between the question types in the DELF A1 exam preparation books, ABC DELF Junior Scolaire A1 and Le DELF 100% Réussite, and those in Adomania 1? 5. What are the contributions of A1 level Adomania 1 course book, written based on the Common European Framework of Reference, to the DELF A1 exam? The subjects of this study consist of the Adomania 1 course book from Hachette FLE publishing house, which aims to teach French as a foreign language to teenagers at the A1 level, as well as ABC DELF Junior Scolaire A1 from CLE International publishing house and Le DELF 100% Réussite from Didier Français Langue Étrangère publishing house, both of which are internationally recognized DELF A1 exam preparation books. The workbook and Teacher’s Book of Adomania 1 course book were excluded from the study as they do not include any examples of DELF A1 listening and speaking exercises. All three books have been investigated using the scanning method and content analysis techniques. Initially, the listening and speaking texts/ exercises of four sample exams in the French course book Adomania 1 were scanned, the question types they contained were determined, and the consistency between these texts/ exercises and the criteria of the DELF, a globally recognized proficiency exam, A1 level set by CIEP (Centre International d'études Pédagogiques) was assessed. In the next stage, for the same purpose, the listening and speaking texts/ exercises in ABC DELF Junior Scolaire in A1 and Le DELF 100% Réussite, both exam preparation books, were scanned, the question types they contained were determined and the types of texts/ exercises in these books were compared to those of Adomania 1. While analyzing the texts/ exercises in Adomania 1 French course book and ABC DELF Junior Scolaire A1 and Le DELF 100% Réussite exam preparation books, the criteria for listening and speaking skills set by the Common European Framework of Reference were taken into consideration. The assumption that the Adomania 1 French textbook, prepared according to the CEFR criteria, is suitable for the internationally recognized proficiency test DELF A1 has been confirmed by research. However, through examinations, it has been determined that the Adomania 1 French textbook has some shortcomings in terms of the DELF A1 exam. In this context, in order to address the existing deficiencies in the Adomania 1 French textbook, to ensure proper preparation for internationally recognized proficiency exams, to meet the needs of future generations, to keep pace with evolving technology, and to adapt to the innovations in changing education programs, it has been suggested to prepare an additional booklet specifically for the DELF A1 exam. This booklet should include more activities covering the four basic language skills, ensure that the activities included are in harmony with the target language's culture, and include activities that adhere to the current spelling and grammar rules of the target language.
The evaluation of the listening and speaking exercises in the French course book, adomania 1, in terms of the diploma of French language studies (DELF)
Keywords: Avrupa Ortak Başvuru Metni; Common European Framework of Reference; DELF exam; DELF sınavı; Dinleme ve konuşma metinleri/ etkinlikleri; Fransız dili; Fransızca ders kitabı; French course book; French language; İkinci yabancı dil; Listening and Speaking texts/ activities; Öğrenim ve öğretim; Second foreign language; Study and teaching