Değer çoğulculuğu ve liberalizm : Isaiah Berlin’in siyaset felsefesi - Uluçay, Güler (My University, 2007)
Ad - Soyad: GÜLER ULUÇAY Tezin Adı: Değer Çoğulculuğu ve Liberalizm: Isaiah Berlin’in Siyaset Felsefesi ÖZET Isaiah Berlin liberal siyasal düşüncenin, XX.yy. daki en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Berlin’in düşüncesinin temel bir boyutu değer çoğulculuğunu savunmasıdır. Bu kavrama göre, ahlakî olan ve olmayan değerler, çoğuldur, birbiriyle çatışabilirler ve çatıştıklarında bu çatışma, tek, kapsayıcı bir değere ya da tek bir değerler skalasına başvurarak çözüme kavuşturulamaz. Bu tezin konusu da Isaiah Berlin’in siyaset felsefesinin leitmotifini oluşturan bu kavramın incelenmesidir. Ünlü denemesi “Two Concepts Of Liberty” (1958) de belirttiği gibi, Berlin’in özgürlük kavramına verdiği önem ve totaliterliğe karşı çıkışı, negatif ve pozitif özgürlük ile ilgili düşünceleri, siyasal özgürlüğün anlamı ve değeri ile ilgili kuramsal tartışmalar için temel bir başlangıç noktası oluşturmaktadır. Bir liberal düşünür olarak Berlin, değer çoğulculuğu düşüncesini tekçi düşünceye karşı tepki olarak geliştirmiştir. Bu tepki, tarih, kültür ve insan doğasına dayanmakta ve değer çoğulculuğu ile liberalizm arasında bir bağlantı olduğunu önermektedir. Bu çalışma bu bağlantıyı sorgulamakta ve çoğulculuğun liberal değerleri mutlaka desteklemediğini ve liberalizme engel oluşturabileceğini ileri sürmektedir. Tekçilik, değer çoğulculuğu, siyasal çoğulculuk, çoğulcu çeşitlilik, negatif özgürlük, pozitif özgürlük. Ad - Soyad: GÜLER ULUÇAY Tezin Adı: Değer Çoğulculuğu ve Liberalizm: Isaiah Berlin’in Siyaset Felsefesi

Isaiah Berlin is accepted as one of the most significant representatives of liberal political thought of the twentieth century. A central dimension of his thought is his advocacy of value pluralism. According to this notion moral and non-moral values are plural, they may conflict with one another, and when they do, such conflict cannot be resolved by appeal to a single, overarching value or by means of a single scale of values. The subject of this dissertation is the analysis of this notion which forms the leitmotif of Isaiah Berlin’s political philosophy. As he sets out in his famous essay “Two Concepts Of Liberty” (1958), the importance Berlin gives to the concept of freedom and his opposition to totalitarianism, his thoughts concerning negative and positive freedoms form a basic starting-point for theoretical discussions of the meaning and value of political freedom. As a liberal thinker Berlin, developped the idea value pluralism as a response to monism. This response depends on history, culture and human nature and suggests that there is a connection between value pluralism and liberalism. This study questions this connection and argues that pluralism does not necessarily support liberal values and can present obstacles for liberalism. Key words: Monism, value pluralism, political pluralism, pluralist diversity, negative freedom, positive freedom.
Keywords: Çoğulcu Çeşitlilik; Liberalizm; Özgürlük_Siyaset; Siyaset ve Yönetim; Tekçilik