Postpartum depresyon tanılı anneler ile sağlıklı annelerin bağlanma tarzlarının değerlendirilmesi - Çuvadar, Yeter (My University, 2020)
Amaç: Postpartum depresyon tanılı anneler ile sağlıklı annelerin maternal bağlanma tarzlarının karşılaştırılması amacıyla planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve karşılaştırmalı tanımlayıcı türde tasarlanan araştırmanın örneklemini Dünya Sağlık Örgütü’nün evren sayısı bilinmeyen durumlarda kullanılan örneklem yöntemi ile seçilen 100 postpartum depresyon tanılı kadın ile 100 sağlıklı kadın oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Tanımlayıcı Bilgi Formu, Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği ve Maternal Bağlanma Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, anlamlılık düzeyinin 0,05 olarak belirlendiği tüm istatistiksel analizler, IBM SPSS 23.0 paket gerçekleştirilmiştir. Grup karşılaştırmalarına ilişkin analizler Non-Parametrik Testler yardımı ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri Man Whitney - U, Kruskal Wallis ile analiz edilmiştir. Bulgular: Postpartum depresyon tanılı annelerin sağlıklı annelere göre maternal bağlanma düzeyleri daha düşük bulunmuştur. Araştırmada; yaş, eğitim durumu, eşin mesleği, katılımcının mesleği, gelir düzeyi algısı, evlilik süresi, gebeliği isteme durumu, doğum şekli, emzirme durumu, kucağa alma süresi gibi değişkenler bakımından, postpartum depresyon ve maternal bağlanma düzeylerinin anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir.Sonuç: Annelerde postpartum depresyon düzeyi arttıkça maternal bağlanma düzeyinin azaldığı görülmüştür. Çalışmada elde edilen bulguların postpartum depresyon yaşama riski açısından annelerin erken dönemde fark edilmesi ve maternal bağlanma düzeylerinin iyileştirilmesi konusunda psikiyatri hemşireleri için yol gösterici olacağı düşünülmektedir.

Aim: The aim of this study was to compare the maternal attachment styles of mothers with postpartum depression and healthy mothers.Material and Methods: The sample of the study, which was designed as a cross-sectional and comparative descriptive type, was composed of 100 postpartum depression women and 100 healthy women selected by the sampling method used in cases where the number of universe of the World Health Organization is unknown.. Descriptive Information Form, Edinburgh Postpartum Depression Scale and Maternal Attachment Scale were used as data collection tools. In the evaluation of the findings, all statistical analyzes in which the significance level was determined as 0.05 were performed with IBM SPSS 23.0 package program. Group comparisons were made with the help of Non-Parametric Tests. The data of the study were analyzed with Man Whitney - U, Kruskal Wallis.Results: Mothers with postpartum depression were found to have lower maternal attachment levels than healthy mothers. In the study; it was found that postpartum depression and maternal attachment levels differ significantly in terms of variables such as age, educational status, occupation of the spouse, occupation of the participant, income level perception, duration of marriage, status of requesting pregnancy, mode of delivery, breastfeeding status, and time of embracing.Conclusion: Annelerde postpartum düzeyi arttıkça maternal bağlanma düzeyinin azaldığı görülmüştür. It is thought that the findings obtained in the study will be a guide for psychiatric nurses in terms of the awareness of mothers in the early period and improvement of maternal attachment levels in terms of the risk of experiencing postpartum depression.
Keywords: Health; Maternal Attachment; Maternal Bağlanma; Postpartum Depresyon; Psikiyatri hemşireliği; Psikiyatri Hemşireliği Postpartum Depression; Psychiatric nursing; Sağlık