Influences of Consumption of Herbal Galactagogue Tea on Composition of Human Milk Macronutrients - AKTAÇ, ŞULE (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmanın amacı galaktagog içeren bitki çayı tüketiminin anne sütü enerji ve makro besin ögesi bileşimine etkisini belirlemektir. Yöntem: Çalışma 12 Mart – 30 Haziran 2018 tarihleri arasında, 1-4 aylık bebeği olan, galaktagog içeren bitki çayı tüketen (n=43) ve tüketmeyen (n=56) anneler ile yürütülmüştür. El ile sağılan sütlerin enerji ve makro besin içeriği anne sütü analizi cihazı ile ölçülmüş; annelerden geriye dönük bir günlük besin tüketim kaydı alınmıştır. Anlamlılık düzeyi p < 0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Galaktagog içeren bitki çayı tüketiminin eğitim düzeyi yüksek olan annelerde anlamlı olarak daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (p = 0,009). Anne sütü enerji ve makro besin ögesi içeriği açısından galaktagog içeren bitki çayı tüketen ve tüketmeyen anneler arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0,05). Galaktagog içeren bitki çayı türünün anne sütü içeriğini etkilemediği saptanmıştır (p > 0,05). Annelerin günlük ortalama enerji ve makro besin ögesi alımları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p > 0.05). Sonuç: Galaktagog içeren bitki çaylarının anne sütü içeriğini değiştirmediği belirlenmiştir. Bu çayların güvenlik, etkinlik ve olası yan etkilerinin daha büyük örneklem gruplar ve randomize kontrollü çalışmalarda değerlendirilmesi gerektiği düşünülmüştür. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Galaktagog, Bitki çayı, Enerji, Makro besin ögesi

The aim of this study was to determine the influences of herbal galactagogue teas consumption on the composition of human milk energy and macro nutrients. Methods: It was a cross-sectional study conducted between 12 March and 30 June 2018, involving mothers having 0-4 month old infants consuming (n=43) and non-consuming (n=56) herbal tea containing galactagogue. Energy and macronutrients of human milks collected from mothers by hand expression were measured using a human milk analyzer, and retrospective 1-day food consumption records were obtained. Significance level was accepted as p <0.05. Results: Herbal tea consumption was significantly higher in highly educated mothers (p=0,016). No significant difference was found between the energy and macronutrient content of breast milk of the groups who consumed (n=43) and did not consume (n=56) herbal galactagogue tea (p>0.05). Type of herbal galactagogue tea did not affect the content of human milk (p>0.05). Conclusion: The consumption of herbal galactagogue teas did not change HM energy and macronutrient composition. It has been proposed that the safety, efficacy and possible side effects of these teas should be assessed in larger sample groups and randomized controlled trials.
Galaktatog İçeren Bitki Çayı Tüketiminin Anne Sütü Makro Besin Ögesi Bileşimine Etkisi
Keywords: Sağlık Bilimleri; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Clinical Medicine (MED)