Tarım ürünlerinde talep analizi - Çiftçi, Olcay (My University, 2009)
Arz Ve Talep Modelleri, Eşanlı Denklem Sistemleri, Tarımsal Ürünler, Tarımsal Ürünlerde Devlet Müdahalesi ÖZET İktisadi olayların tek denklem ile açıklanamadığı durumlar ya da iktisadi açıdan birbirini karşılıklı etkileyen değişkenlerin yer aldığı modeller eşanlı denklem sistemleri ile incelenmektedir. Bu tezde ise klasik en küçük kareler yöntemi ve eşanlı tahmin yöntemleri kullanılarak devletin fiyatlara müdahale ettiği tarımsal ürünler ve müdahalenin olmadığı tarımsal ürünler arasındaki farkı ortaya koymak için her iki ürün grubuna ait denklemler oluşturulup karşılaştırılmıştır. 1980 2006 dönemi için sebze, meyve, baklagil ve hububat verileri kullanılarak tahminler yapılmıştır. Her ürün grubu için klasik en küçük kareler yöntemi ve eşanlı tahmin yöntemleri karşılaştırılarak en uygun olan yöntem belirlenmiştir. Sonuçta; fiyatlara devlet müdahalesi olan ürünlerde tek denklem yöntemi ile yapılan tahminlerin daha iyi sonuçlar verdiği anlaşılmış, fiyatın dışarıdan belirlenmesi nedeni ile de arz ve talep denklemlerinin eşanlı yöntemlerle tahmin edilemeyeceği anlaşılmıştır. Key Words : Supply And Demand Models, Simultaneous Equations Systems, Agricultural Products, Agricultural Products of State Intervention in Turkey agriculture

Not be explained by a single equation of state of economic events or mutually affect each other in terms of economic variables included in the model is examined with Simultaneous equation systems. In this thesis, the classical least squares method and the Simultaneous estimation methods using the state to intervene when prices of agricultural products and agricultural products is not the intervention of the difference between the two products to put it all belongs to the group be created equations were compared. 1980 2006 period, for vegetables, fruits, legumes and grains estimates were made using the data. For each product group in the classical least squares method and compared with Simultaneous estimation method is determined by the appropriate method. As a result, prices of state intervention in the product with a single equation method of estimation gives better results than the agreed price to be determined from the outside because of the supply and demand of the Simultaneous equations methods can be considered predictable.
Keywords: Ekonometri; Talep_Tarım Ürünleri