Mide kanserlerinde her-2 sıklığı, klinikopatolojik parametreler ve prognoz ile ilişkisi - Uprak, Tevfik Kıvılcım (My University, 2014)
Giriş ve amaç: Her-2 pozitifliği meme kanserlerinde kötü prognostik kriter olarak kabul edilmektedir. Ancak mide kanserlerinde Her-2 pozitifliğinin prognostik önemi halen tartışmalıdır. Literatürde HER-2 expresyonu ile ilgili farklı oranlar verilmektedir. Bu çalışmada kliniğimizde opere edilen mide adenokarsinomlu hastalarda HER-2 overekspresyon oranının saptanması planlandı. HER-2 overekspresyonunun klinik, patolojik parametrelerle ilişkisi ve prognoz üzerine etkisi araştırıldı. Gereç ve yöntem: Ocak 2012 – Aralık 2013 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi kliniğinde mide kanseri tanısı almış ve opere olan hastalar çalışmaya alınmıştır. Hastaların bilgileri prospektif olarak toplanarak retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Spesmenler immünhistokimyasal (IHK) ve floreasans insitu hibridizasyon (FISH) yöntemiyle değerlendirilmiştir. HER-2 overekspresyonunun tümörün diğer histopatolojik özellikleri ile ilişkisi ve sağkalıma katkısı araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 135 hastanın 88’i (%65) erkek, 47’si (%35) kadın, ortanca yaşı 61(29-84) yıl olarak hesaplanmıştır. Yüzotuzbeş hastadan sadece 11 tanesinde (%8) HER-2 pozitif olarak bulunmuştur. HER-2 pozitif hastalar ile negatif hastalar karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet, tümör çapı, tümör lokalizasyonu, tümörün T evresi, lenf nodu metastazı, Histolojik tip, diferansiasyon, lenfovaskular invazyon, perinodal, perinöral invazyon ve evre açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Sağ kalım analizlerinde HER-2 negatif ve HER-2 pozitif hasta grupları arasında 1 ve 2 yıllık genel ve hastalıksız sağ kalım açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda opere edilen mide kanserlerinde HER-2 pozitiflik oranı düşük (%8) olup literatürde bildirilen oranlarla uyumlu izlenmiştir. HER-2 pozitifliği ile klinik ve patolojik parametreler arasında ilişki bulunmamıştır. HER-2 pozitifliğinin genel ve hastalıksız sağ kalıma etkisi görülmemiştir. kanseri, HER-2 overekspresyonu, prognoz

Introduction and aim: Human epidermal growth factor-2(HER-2) overexpression has prognostic value in breast cancer. However the value of HER 2 pozitivity on Gastric cancer remained the issue of interest. In this study, we investigated the frequency of overexpression of HER-2 and its relationship with clinicopathological findings and impact on survival in gastric cancer. Material and method: Gastric cancer patients, operated in Marmara University Faculty of Medicine, Pendik Training and Research Hospital, General Surgery Department, between January 2012 - December 2013 were enrolled in this study. Medical records were prospectively collected and retrospectively evaluated. Tissue samples were stained with immunehystochemistry (IHC) method and positive ones subsequently proceeded with floreasans insitu hybridization (FISH). HER-2 expression rates and its relation with other histopathological features and survival has been analysed. Results: Of 135 patients enrolled, 88 (65%)were male and 47 (35%) were female, median age was 61 (29-84) years, respectively. only 11 patients (8%) were positive for HER-2. When compared the HER-2 positive patients with negative patients no difference were detected among age, gender, tumor size, tumor location, tumor T stage, lymph node metastasis, histological type, differentiation, lymphovascular invasion, perinodal and perineural invasion. No significant difference were detected on 1 and 2-year overall and disease-free survival between receptor pozitive and negative groups. Conclusion: HER-2 pozitivity rate in this study was around 8% were consistent with literature findings but this pozitivity has not been found to be related with clinical and pathological parameters and overall and disease-free survival. Key Words: gastric cancer, overexpression of HER2, prognosis
Keywords: Genel Cerrahi; HER-2 Overekspresyonu; Mide Kanseri; Prognoz; Tıp