Koklear implant kullanan çocuklarda spektral çözünürlüğün değerlendirilmesi - Karaman, Ayşenur (My University, 2019)
1.ÖZETAmaç: Çalışmamızın amacı koklear implant kullanan çocukların spektral çözünürlük becerilerini değerlendirmek ve normal işiten çocukların spektral çözünürlük becerileri ile karşılaştırmak ayrıca spektral çözünürlük becerisi ile konuşmayı anlama becerisi arasındaki ilişkiyi incelemektir.Materyal ve Metot: Çalışmaya 5-12 yaşları arasında toplam 72 birey dahil edilmiştir. Araştırma grubunu prelingual işitme kayıplı, koklear implant kullanıcısı 48 birey oluşturmaktadır. Kontrol grubunu ise normal işiten 24 birey oluşturmaktadır. Tüm katılımcılara rutin odyolojik değerlendirme yapılmış, konuşmayı anlama testleri uygulanmış ve SMRT (Spectro- Temporally Modulated Ripple Test) ile spektral çözünürlük becerisi değerlendirilmiştir.Sonuçlar: İki grup arasında SMRT skorları bakımından anlamlı derecede fark bulunmuştur. Koklear implant kullanıcılarında SMRT skorları ile 0 dB SNR’da ve +5 dB SNR’da konuşmayı anlama skorları arasında orta düzeyde anlamlı korelasyon, sessizlikte konuşmayı anlama skorları arasında zayıf düzeyde anlamlı korelasyon elde edilmiştir.Tartışma: Bulgular koklear implant kullanan çocukların spektral çözünürlük becerilerinin normal işiten çocuklara göre daha zayıf olduğunu göstermektedir. Koklear implant kullanıcılarında SMRT skorları ve konuşmayı anlama becerileri ile ilişkilidir.

Objective: The aim of the research is to evaluate the spectral resolution abilities in children with cochlear implants and compare them with children with normal hearing and also to examine the relationship between the spectral resolution abilities and the speech recognition abilities.Materials and Method: A total of 72 individuals aged between 5 and 12 were included in the research. The research group consists of 48 individuals with cochlear implant who has prelingual hearing loss. The control group consists of 24 individuals with normal hearing. Routine audiological evaluations were carried out on all participants, speech recognition tests were applied and spectral resolution abilities were evaluated by using SMRT (Spectro-Temporally Modulated Ripple Test).Results: There is a significant difference in SMRT scores between the two groups. In the cochlear implant users, there is a moderately significant correlation between SMRT scores and speech recognition scores in 0 dB SNR and +5 dB SNR. There is also a weak significant correlation between SMRT scores and speech recognition scores in quiet.Discussion: The findings show that the spectral resolution skills of children using cochlear implants are poorer than normal hearing children. A statistically significant relationship was observed with speech recognition scores in quiet and noise in children with cochlear implant.
Keywords: Children; Cochlear implant; Çocuklar; Koklear implant; konuşmayı anlama spectral resolution; Kulak-Burun-Boğaz bilimi; Kulak-Burun-Boğaz cerrahi işlemleri; Otolaryngology; Otorhinolaryngologic surgical procedures; speech recognition; spektral çözünürlük