du-CBA: veriden habersiz ve artırımlı sınıflandırmaya dayalı birliktelik kuralları çıkarma mimarisi - BÜYÜKTANIR, BÜŞRA; YILDIZ, KAZIM; ÜLKÜ, EYÜP EMRE (My University, 2023)
İstemci sunucu sistemlerinde makine öğrenmesi modeli kullanılması bir ihtiyaçtır. Ancak istemcilerden verilerin toplanması, sunucuya aktarılması, makine öğrenmesi modeli eğitilmesi ve bu modelin istemcilerde çalışan cihazlara entegre edilmesi bir çok problemi beraberinde getirmektedir. Verilerin istemcilerden sunucuya transferi ağ trafiğine sebep olmakta, fazla enerji gerektirmekte ve veri mahremiyetini istismar edilebilmektedir. Çalışma kapsamında, bahsedilen problemlere çözüm için federe öğrenme mimarisi kullanılmaktadır. Mimariye göre, her bir istemcide istemcinin kendi verilerinden makine öğrenmesi modeli eğitilmektedir. Her bir istemcide eğitilen modeller sunucuya gönderilmekte ve sunucuda bu modeller birleştirilerek yeni bir model oluşturulmaktadır. Oluşturulan nihai model tekrar istemcilere dağıtılmaktadır. Bu çalışmada Veriden Habersiz İlişkili Kurallara Dayalı Sınıflandırma (Data Unaware Classification Based on Association, du-CBA) olarak adlandırılan ilişkisel sınıflandırma algoritması geliştirilmiştir. Federe öğrenme ile klasik öğrenme mimarilerini karşılaştırıp başarılarını ölçmek için çalışma kapsamında benzetim ortamı oluşturulmuştur. Benzetim ortamında du-CBA ve CBA algoritmaları kullanılarak modeller eğitilmiş ve sonuçlar kıyaslanmıştır. Modellerin eğitiminde University of California Irvine (UCI) veri havuzundan alınan beş veri seti kullanılmıştır. Deneysel sonuçlar, her bir veri seti için federe öğrenme ile eğitilen modellerin, klasik öğrenme ile eğitilen modellerle neredeyse aynı doğruluğu elde ettiğini ama eğitim sürelerinin yaklaşık %70 oranında azaldığını göstermiştir. Sonuçlar geliştirilen algoritmanın başarıya ulaştığını ortaya koymaktadır.

It is a necessity to use machine learning model in client server systems. However, collecting data from the clients, transferring them to the server, training the machine learning model and integrating this model into the devices running on the clients bring along many problems. The transfer of data from the clients to the server causes network traffic, requires a lot of energy, and data privacy can be abused. Within the scope of the study, federated learning architecture is used to solve the mentioned problems. According to the architecture, the machine learning model is trained on each client from the client's own data. Models trained on each client are sent to the server and a new model is created by merging these models on the server. The final model created is distributed to the clients again. In this study, a relational classification algorithm called Data Unaware Classification Based on Association (du-CBA) was developed. In order to compare federated learning and classical learning architectures and measure their success, a simulation environment was created within the scope of the study. Models were trained using du-CBA and CBA algorithms in the simulation environment and the results were compared. Five data sets from the University of California Irvine (UCI) repository were used to train the models. Experimental results showed that for each dataset, the models trained with federated learning achieved almost the same accuracy as the models trained with classical learning, but the training times were decreased by about 70%. The results show that the developed algorithm has been successful.
du-CBA: data-agnostic and incremental classification-based association rules extraction architecture
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Mühendislik ve Teknoloji; Computer Sciences; Engineering and Technology; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); Bilgisayar Bilimi; Engineering, Computing & Technology (ENG); COMPUTER SCIENCE; Bilgisayar Bilimi Uygulamaları; Bilgisayar Bilimi (çeşitli); Genel Bilgisayar Bilimi; Fizik Bilimleri; Computer Science Applications; Computer Science (miscellaneous); General Computer Science; Physical Sciences; data-unaware machine learning; data privacy; CBA; associative classification; Federe öğrenme; veriden habersiz makine öğrenmesi; veri mahremiyeti; ilişkisel sınıflandırma