Düzenli egzersiz katılımcılarında egzersiz kimliği ile egzersizde benlik sunumu ve fiziksel benlik algısı ilişkisi - Aygün, Ayça (My University, 2021)
Amaç: Egzersiz Kimliği Ölçeği’nin (EKÖ) psikometrik özelliklerini belirlemek; cinsiyet, egzersiz deneyimi ve BKİ gruplarında fiziksel benlik algısı, egzersizde benlik sunumu ve egzersiz kimliğini karşılaştırmak; fiziksel benlik algısı ve egzersizde benlik sunumunun egzersiz kimliği üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: İlk çalışmada EKÖ’nün geçerliği ve güvenirliğine yönelik analizlerde 88 ve 90 düzenli egzersiz katılımcısından oluşan iki farklı örneklem kullanılmıştır. Yapı geçerliği için ilk örneklemde açımlayıcı (AFA), ikincisinde doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanmıştır. Yakınsak geçerlik için EKÖ ile Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi arasındaki ilişki incelenmiştir. Güvenirlik için iç tutarlık katsayısı hesaplanmıştır. İkinci çalışma 184 düzenli egzersiz katılımcısı ile yürütülmüş ve ölçümlerde EKÖ, Fiziksel Benlik Ölçeği ve Egzersiz Benlik Sunumu Anketi kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t testi, ANOVA ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır.Bulgular: AFA sonucuna göre EKÖ’nün tek faktörlü yapısı desteklenmiş ve faktör yükleri 0,57-0,86 arasında, Cronbach alfa katsayısı ise 0,92 olarak bulunmuştur. DFA sonucunda, tek faktörlü yapının uyum indeks değerleri χ2/ df= 1,712, GFI= 0,895, CFI= 0,964, NFI= 0,919, RMSEA= 0,089 olarak bulunmuştur. Ölçüt geçerliği için fiziksel aktiflik düzeyi ile egzersiz kimliği pozitif ilişkili bulunmuştur. Hiyerarşik regresyon analizi sonucuna göre fiziksel benlik değeri, fiziksel kondisyon ve başkalarını etkileme güdüsü egzersiz kimliğinin pozitif belirleyicileridir.Sonuç: EKÖ Türkçe formunun geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu; fiziksel benlik değeri, fiziksel kondisyon ve başkalarını etkileme güdüsünün egzersiz kimliğini yordadığı bulunmuştur.

Objective: It was aimed to determine psychometric properties of Exercise Identity Scale (EIS); to compare physical self-perception, self-presentation in exercise and exercise identity (EI) among gender, exercise experience and BMI groups; and examine the effect of physical self-perception and self-presentation in exercise on EI.Method: In Study 1, two different samples consisting of 88 and 90 regular exercise participants were used in the validity and reliability analyzes of the EIS. For construct validity, exploratory (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) were applied respectively. For convergent validity, the relationship between EIS and the International Physical Activity Questionnaire was examined. For reliability, internal consistency coefficient was calculated. Study 2 was conducted with 184 regular exercise participants, and EIS, Physical Self Inventory, and Self-Presentation in Exercise Questionnaire were used. Independent samples t test, ANOVA and hierarchical regression analysis were used to analyze the data.Results: According to the EFA result, the one-factor structure of EIS is supported, factor loads vary between 0.57-0.86 and Cronbach alpha coefficient was 0.92. CFA revealed the goodness-of-fit index of one-factor as χ2/ df= 1,712, GFI= 0,895, CFI= 0,964, NFI= 0,919, RMSEA= 0,089. For criterion validity, physical activity level was positively associated with exercise identity. Hierarchical regression analysis showed that physical self-worth, physical condition, and impression motivation are positive determinants of EI.Conclusion: Turkish version of EIS is a valid and reliable measurement tool and physical self-worth, physical condition and impression motivation predict EI.
Keywords: egzersiz kimliği; Egzersiz kimliği ölçeği; egzersizde benlik sunumu Exercise identity scale; exercise identity; fiziksel benlik algısı; Öğrenim ve öğretim; physical self-perception; self-presentation in exercise; Spor; Sports; Study and teaching