Arayış Dergisi örneğinde Bülent Ecevit gazeteciliği - Usluer, Oğuz (My University, 2016)
Türkiye’de basın özgürlüğü demokrasiyle içiçe yaşamıştır. Demokrasi sekteye uğradığında en ağır darbelerden biri de basın özgürlüğüne indirilmiş ve doğal olarak halkın özgürlükleri kısıtlanmıştır. Böylesine zor günlerde demokrasiyi savunmak ise bedeli ödetilen bir mücadele olmuştur. Tez çalışmamda bu mücadeleyi veren ve bedellerini ödeyen Bülent Ecevit’in Arayış dergisi dönemindeki gazetecilik anlayışını ele aldım. Çalışmayı hazırlarken öncelikle demokrasi ve basın özgürlüğü kavramlarını, ardından da Ecevit’in genel yaşamını araştırdım. Ailesi, eğitimi, çalışma hayatı ve siyaset dönemine genel olarak baktıktan sonra Arayış Dergisi dönemini mercek altına aldım. Öncelikle Arayış Dergisinin sayıları en önemli kaynağım oldu. Ecevit’in gazetecilik anlayışını görebilmek için ilk on beş sayıdaki tüm yazıları detaylı olarak incelendi. On beşinci sayıdan sonra Ecevit’in yazması yasaklandığı için, sonrasında yayınlanan otuz dokuz sayıda Ecevit fiili olarak yoktu. Ancak gölgesinin hissedildiği yazılar da incelemeye tabi tutuldu. Ayrıca Arayış Dergisi ile ilgili yazılan kitaplar da başvurduğum önemli eserler oldu. Çalışmamda, Arayış dergisindeki mücadelenin daha iyi anlatılabilmesi için, 12 Eylül dönemi ve darbe sonrasında basın özgürlüğü konularını da inceledim. Sonuç olarak, özgürlüklerin kısıtlandığı, demokrasinin yok sayıldığı bir dönemde Bülent Ecevit yeniden gazeteciliğe sarılarak Arayış Dergisi’yle basın özgürlüğünden yola çıkarak sosyal hayatın tüm alanlarındaki özgürlükleri savunmuş ve Türkiye’de demokrasinin egemen olması gerektiğini vurgulamıştır. lent Ecevit, Arayış Dergisi, Basın Özgürlüğü, Demokrasi, 12 Eylül, Gazetecilik

Press freedom and democracy have been intermingled all through history of Turkey. When democracy was interrupted, press freedom also had a major blow and consequently, all other public freedoms were restricted. Advocating democracy at such tough times has been a difficult struggle. In this work, I investigated journalism perception of Bülent Ecevit - who devoted himself to democracy struggle and paid the price for it- in course of the “Arayış” periodical. While preparing this work, first I defined democracy and press freedom conceps, flowingly explored Ecevit’s life. After briefly reporting his family, education, work and political life, I deeply examined the “Arayış” periodical era. Firstly, my main source was issues of “Arayış” periodical. Examining these issues was adequate to grasp Ecevit’s journalism perception. Ecevit’s articles in first fifteen issues were analyzed in detail. Since Ecevit’s articles was banned after the 15th issue, he was not present virtually in remaining thirty-nine issues. However, articles with Ecevit’s shadow on, were also included in this work. Additionally, books covering “Arayış” periodical era had been another valuable source of my investigations. I also focused on topics of “12 Eylul” era and press freedom after the coup, in order to implicitly illustrate the struggle in “Arayış” periodical. In conclusion, during a period where democracy was disregarded and freedoms were restricted, Bülent Ecevit, by embracing Journalism again through the “Arayış” periodical, advocated press freedom and all kinds of freedoms in a broader sense, and by so, he emphasized that democracy should rule in Turkey. Key words: Bülent Ecevit, Arayış Periodical, Press freedom, Democracy, 12 Eylül, Journalism
Keywords: Gazetecilik; Türkiye