II. meşrutiyet devrinde islam felsefesi dersleri - Aktaş, Yusuf İzzettin (My University, 2007)
II. MEŞRUTIYET DEVRINDE İSLÂM FELSEFESI DERSLERI “II. Meşrutiyet Devrinde İslâm Felsefesi Dersleri” konusunu içeren bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İslâm Felsefesi derslerinin Türk Eğitim Sistemindeki teşekkül tarihini inceledik. Bu bölümde medrese ve Darülfünun’u iki ayrı başlık altında ele aldık. Ayrıca İslâm Felsefesi derslerinin Felsefe dersleri içerisinde yer almasından dolayı bu bölümde Felsefe/ Hikmet derslerine de yer verdik. II. bölümde ise bu süre içerisinde İslâm Felsefesi derslerinde okutulan kitaparı III. bölümde ise makaleleri kronolojik olarak sıraladık. Daha sonra bu kitap ve makalelerin içerikleri hakkında bilgi verdik. İncelediğimiz dönem içerisinde İslâm Felsefesi dersi hocalarından sadece İzmirli İsmail Hakkı’ya ait metinler elimizde olduğu için İzmirli İsmail Hakkı’yı merkeze aldık. Bu tarz bir çalışma, 1914-1933 yılları arasında Türk Eğitim sisteminde farklı alan ve şubelerde İslâm Felsefesi derslerinin sürekli bir şekilde okutulduğunu göstermiştir.

ISLAM PHILOSOPHY COURSES DURING II. CONSTITUTIONAL MONARCHY This study consists of three parts which is about “Islam philosophy courses during II. constitutional monarchy”. In the first part; we examined the history of effects of Islam Philosophy Courses on Turkish Education System. In this part we discussed madrasah and Darülfünun in two different topics. Also, as Islam philosophy courses are in basic philosophy course, we mentioned Philosophy/ Wisdom courses in this part. In the second part we mentioned the books taught in this period.. In third part we put the articles in chronological order. Then, information about the content of these books and articles are given. We, especially, talked about İzmirli İsmail Hakkı, because, in the period we examined, we only have articles of him. With this study, we got that during 1914-1933 Islam Philosophy Courses are taught in different areas and departments of Turkish Educational System.
Keywords: İslam Felsefesi; Öğrenim ve Öğretim_İslam Felsefesi; Tarih_İslam Felsefesi