İmam hatip ortaokulları hz. Muhammed’in hayatı dersi müfredatında yer alan âdâb-ı muâşeret konularının öğrenciler üzerindeki etkisi (6. 7. 8. sınıf istanbul örneği) - Sevilmiş, Saliha (My University, 2019)
İnsanın bireysel ve toplumsal hayatında huzurlu olabilmesi, sağlam ve güzel bir şekilde sosyal ilişkiler kurabilmesi için hâl, hareket ve sözlerinin âdâb, görgü, nezaket içerisinde olması büyük önem taşımaktadır. Şüphesiz her konuda olduğu gibi bu konuda da Hz. Muhammed (s.a.v) en güzel örnektir.Bu çalışmada 2012-2017 yılları arasında imam hatip ortaokulları müfredatında yer alan Hz. Muhammed’in Hayatı dersi içerisinde bulunan “Günlük Hayatta Hz. Muhammed” öğrenme alanındaki 6. sınıf Beslenme, 7. Sınıf Giyim Kuşam, 8. sınıf Eğlence ve Spor üniteleri ele alınarak; bu konuların öğrencilerin gelişimine katkısı, sosyal ve günlük hayatına etkisi, müfredatta yer alan âdâb-ı muâşeret ile ilgili konuların önemi ve bu dersteki verimliliği üzerinde durulmuştur.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır:İlk bölümde araştırmanın konusu, amacı, önemi, hipotezleri, yöntemi, kapsam ve sınırlılıkları hakkında açıklamalar yapılarak çalışma hakkında verilmiştir. İkinci bölümde konuyla ilgili kavramlar açıklanmıştır. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) yeme-içme, giyim ve eğlence âdâbı hakkında bilgi ve örneklere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde imam hatip ortaokullarında okutulan Hz. Muhammed’in Hayatı dersinde “Günlük Hayatta Hz. Muhammed” öğrenme alanında yer alan üniteler ve kazanımlar incelenmiştir. Ele alınan Beslenme, Giyim Kuşam, Eğlence ve Spor üniteleri hakkında 44 imam hatip ortaokulu öğrencisi ile yapılan görüşmelerin analizi ve değerlendirmesi yapılmıştır.

It is very important that humans’ behaviours and words need to be in good manners and courtesy in order to be peaceful in their individual and social life and to establish strong and good social relationships. Surely, as always, Prophet Muhammed (s.a.v.) is the best example in this subject too.In this study, by handling the units “Feeding” for 6th Grade, “Clothing” for 7th Grade, “Entertainment” and “Sport” for 8th Grade which are included in the learning field “Prophet Muhammed in Daily Life” that is a part of the lesson “Life of Prophet Muhammed” which is in the cirruculum of Imam-Hatip Middle-Schools between the years of 2012-2017, it is emphasised on the topics of contribution to the development of students, effects to their social and daily lifes, the importance of the subjects about manners in the cirruculum and productivity in this lesson.This study consists of three parts:In the first part, general information is given about the study by making explanations for the subject, aim, importance, hypothesis, method, content and limits of research. In the second part, terms about the subject are explained. Information and examples are mentioned about eating habits, way of clothing and entertainment of Prophet Muhammed (s.a.v.). In the third part, units and attainments are analysed which are in the learning field “Prophet Muhammed in Daily Life” that is a part of the lesson “Life of Prophet Muhammed” which is tought in the Imam-Hatip Middle-Schools. Analyzes and evaluation are done about meeting with 44 Imam-Hatip Middle-School students for the “Eating Habit”, “Clothing”, “Entertainment” and “Sport” units.
Keywords: Âdâb-ı Muâşeret; Curriculum; Din eğitimi; Din eğitimi, Çocukların; Good Manners; Öğretim Programı; Religious education; Religious education of children