The efects of a strategies-based instruction on learners speaking performance - Kılıç, Ümit (My University, 2003)
Bu tez, konuşma becerisini ilgi odağına alarak, lise seviyesinde yabancı dil sınıflarında yapılacak formel strateji temelli bir eğitimin öğrencilere yapacağı katkıyı belirleme amacıyla yola çıktı. Vurgu özellikle konuşma üzerineydi çünkü bir çok durumda en stratejik dil becerisi olmasına rağmen bu beceri araştırma literatüründe çok sınırlı bir ilgiyle karşılaşmıştır. Bu çalışma İstanbul, Türkiye'de bir devlet lisesinde yapıldı. Okuldaki 46 üst-orta seviye

öğrencisi ya 15 hafta boyunca bir strateji temelli eğitim aldı ya da aynı zaman zarfında normal İngilizce eğitimlerini alan kontrol grubundaydılar. Her iki grup ta eğitim öncesi bir İngilizce öğrenme deneyim ve gözlemleri anketi doldurdular ve eğitim öncesi ve sonrası olmak üzere iki konuşma görevi ifa ettiler. Görevler öğrencilerin görevi sunuşlarındaki güvenleri, kullanılan dilbilgisi yapılarının kabul edilebilirliği ve kullanılan sözcük yetkinliği ölçütleriyle değerlendirildi. Öğrenciler, aynı zamanda, bir Dil Öğrenme Stratejileri Dökümü'nü eğitim öncesi ve sonrası doldurdular. İki konuşma görevini yerine getirdikten sonra da birer Konuşma Stratejileri Çizelgesi doldurdular. Deney ve kontrol gruplarından ondokuz öğrenci de eğitim sonrası Konuşma Stratejileri Çizelgesini doldururken belirli maddeleri neden işaretlediklerini belirterek ve çizelgeyle ilgili reaksiyonlarını ortaya koyarak sözel rapor verisi sağladılar. Veri çözümlemeleri öğrencilerin strateji temelli bir eğitimden yararlandıklarını ortaya koydu. Öğrencilerin ilerleme dereceleri İngilizce seviyelerine ya da ne kadar güdülenmiş olmalarına bağlı olarak farklılıklar gösterdi. Öğrenciler kendilerine strateji temelli bir eğitimi tanıtan bir çalışmaya katıldıklarında öğrendikleri stratejileri dil öğrenme görevlerine uygulamakta daha becerili oluyorlar. Son olarak, bu tezin bulguları eğitim sonucu öğrencilerin genel anlamda dil öğrenmede kullanılabilecek strateji zenginliği ile ilgili daha bilgili oldukları sonucunu ifade etmektedir. This thesis set out to investigate the contribution that formal strategies-based instruction might offer students in high school level foreign language classrooms, with a particular focus on the skill of speaking. The stress was especially on speaking because this area had received such limited attention in the research literature although it is in many cases the most strategic language skill of all. The study was conducted in a state high school in İstanbul, Turkey. 46 upper-intermediate learners of English were either participants in a strategies-based instructional treatment for 15 weeks or were control students receiving the regular English course in that period of time. Both groups filled out a pre-treatment questionnaire and then carried out a series of two speaking tasks on a pre-post basis. The tasks were evaluated for self-confidence in delivery, acceptability of grammar, and control over vocabulary. The students also filled out the Strategy Inventory for Language Learning (SILL) on a pre-posttest basis, as well as completing a Strategy Checklist after performing each of the two tasks. Nineteen of the experimental and control group students also provided verbal report data while they filled out the posttest Strategy Checklists-specifying their rationale for their answers to specified items, as well as their reactions to the instrument itself. Analyses of data indicated students benefit from strategies-based instruction. The degree of their developmental progress differs depending upon their level of English and motivation respectively. Learners who participate in a study introducing students to strategies-based instruction and who become involved in such instruction become more competent in employing the strategies they learned into the language learning tasks. Finally, findings of this thesis imply that learners become cognizant of the wealth of strategies to utilize for language learning in general.
Keywords: Eğitim, Dil