5271 sayılı yeni ceza Muhakemesi Kanunu’nda elkoyma - Ölmez, Aslan (My University, 2008)
Ö Z E T 5271 SAYILI YENİ CEZA MUHAKEMESİ KANUNU’NDA ELKOYMA Tezimizin konusunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda düzenlenen ve bir koruma tedbiri olan elkoyma oluşturmaktadır. Bildiğimiz gibi Avrupa Birliği’ne giriş sürecinin etkisiyle ülkemizde önemli bir kanunlaşma hareketi yaşanmakta olup, Ceza Muhakemesi Kanunu da bu değişimin en yoğun yaşandığı alanlardan birisini oluşturmaktadır. Bu durumun doğal sonucu olarak, ceza muhakemesinde koruma tedbirleri de bu değişimden etkilenmiştir. Çalışmamızda elkoyma tedbirini incelerken de yeni Ceza Muhakemesi Kanunu’nun sistemi ve hükümleri göz önüne alınmıştır. Suç ve suç örgütlerinin, günümüz teknolojisi ile birlikte giderek arttığı şu günlerde, suçların önüne geçebilmek ve bu suçları işleyen kişi veya örgütleri ortaya çıkararak adaleti sağlayabilmek için ceza muhakemesinde bazı koruma tedbirlerinin uygulanması gereklidir. Maddi gerçeğe ulaşabilme adına başvurulan bu tedbirlerden bir tanesi de elkoymadır. Çalışmamızın birinci bölümünde Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 123. ve devamı maddelerinde düzenlenen elkoyma koruma tedbirinin niçin, nasıl ve ne şekilde uygulanması gerektiğini anlatmaya çalıştık. Tezimizin ikinci bölümünde ise zaman zaman özel yasalara da atıfta bulunularak özel elkoyma türlerini inceledik. Her ne kadar bu çalışmamızda genel olarak elkoyma koruma tedbirinin gerekliliği, önemi, uygulanma şekilleri ve sonuçları üzerinde durulmuşsa da, elkoyma ile ihlal edilen Anayasal haklar da göz önüne alınarak bu konuda değerlendirmelere yer verilmiştir. Tezimizde yer yer 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’ndaki elkoymaya ilişkin düzenlemelere de değinilerek 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile getirilen yenilikler üzerinde durulmuştur. Bu yeniliklerden özellikle tezimizin ikinci bölümünde yer verdiğimiz özel elkoyma türlerine dikkat çekilmiştir.

CONFISCATION IN THE CODE OF CRIMINAL PROCEDURE The subject of our thesis is the confiscation regulated as a protection measure in the Code of Criminal Procedure numbered 5271. As it is known, under the effects of accession to European Union, there is a signifacant codification process in Turkey. Code of Criminal Procedure is one of the areas where intensive changes occur. As a result of this situation, confiscation measures in the criminal procedure have also been affected. In this study, the system and clauses of the Code of Criminal Procedure are taken into consideration while examining confiscation measures. As the number of crimes and criminal organizations increase in todays world, it is required to implement some confiscation measures in order to discourage crimes and to provide justice through revealing criminal people and organizations. One of the measures for attaining this sound aim is the confiscation. In the first part of this study, we tried to explain why, how and in what way these measures should be implemented. In the second part, we examined special kinds of confiscation sometimes by referring to private legislation. Even tough the need for confiscation, its importance, implementation and results are generally emphasized, assessments in these issues are made considering violated Constitutional rights. The changes came along with Code of Criminal Procedure numbered 5271 are stressed sometimes referring to confiscation regulated in Code of Criminal Procedure numbered 1412. Among these changes, specifically kinds of confiscation stated in the second part of our thesis are spotlighted.
Keywords: Ceza Mahkemesi; El Koyma_Hukuk; Hukuk; Kamu Hukuku