“Türkiye’de çağdaşlaşma’’ yazarı ve problemleri - Sezgin, Betül (My University, 2016)
“TÜRKİYE’DE ÇAĞDAŞLAŞMA” YAZARI VE PROBLEMLERİ ÖZET “Türkiye’de Çağdaşlaşma Yazarı ve Problemleri” başlıklı tezimiz, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişte yaşanan çağdaşlaşma problemlerinin bir kitap çerçevesinde incelenmesine yönelik bir çalışmadır. Niyazi Berkes, III. Selim’den itibaren başlayan 1923 Cumhuriyet’in ilanına kadar devam eden çağdaşlaşma çalışmalarını Tanzimat, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerine ayırarak incelemiştir. Çalışmamızda dönemler içerisinde yapılan sosyal, siyasi, iktisadi ve kültürel reformist hareketler Berkes’in eseri üzerinden takip edilmiştir. Gerektiğinde müellifin diğer eserleri de bu konularla ilgili noktalarda teze dâhil edilmiş, çalışmanın yelpazesi genişletilmeye çalışılmıştır. Osmanlı-Türkiye çağdaşlaşmasını Türk düşünce tarihi yazıcılığı içerisinde Berkes’in kitabı üzerinden değerlendiren bu çalışma, çağdaş Türk düşüncesi tarih yazıcılığı üzerine teorik bir çerçeve ile başlamaktadır. Ardından birinci bölümde, Berkes’in Türk entelektüel hayatı içindeki yeri incelenmiş, onun Osmanlı-Türkiye çağdaşlaşmasına dair sahip olduğu algı tarihsel bir süreç içerisinde ele alınmıştır. İkinci ve üçüncü bölümlerde Berkes’in yer verdiği çağdaşlaşma unsurlarının analizi kurumsal ve kavramsal çerçevede değerlendirilmiştir. Bu çalışma Berkes’in, Cumhuriyet’in ilk yıllarında uygulanan çağdaşlaşma projelerinin temellerinin Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine dayandırıldığı ve ona göre söz konusu projelerin başarıyla uygulandığı iddiasını sorgulamaktadır. Anahtar Sözcükler: Niyazi Berkes, laiklik, sekülarizm, çağdaşlaşma, modernleşme, Osmanlı-Türk modernleşmesi, çağdaş Türk düşüncesi. THE AUTHOR AND PROBLEMS OF “THE DEVELOPMENT OF SECULARISM IN TURKEY”

My thesis is a study of the problems of the secularization process experienced during the transition from Ottoman Empire to the Republic of Turkey. Niyazi Berkes analyses the studies on Turkey’s secularization that had begun in the rule of Selim the Third and continued until the declaration of the Republic divides into three phases as reform (Tanzimat), constitutionalism (Meşrutiyet) and republic (Cumhuriyet). In my thesis, I will follow the social, political, economic and cultural reformist movements on the ground of The Development of Secularism in Turkey and I will refer, when necessary, to Berkes’ other works with regard to these issues. This study evaluating Ottoman-Turkish secularization in the context of Turkish intellectual historiography on the basis of Berkes’ book begins with a theoretical framework on modern Turkish intellectual historiography. After this part, the place Berkes occupies within Turkish intellectual history and the perception he had about Ottoman-Tukish secularization are explore in a historical perspective. In the second and the third part, the secularization elements Berkes had used are evaluated in an institutional and conceptual framework. The main argument of this thesis is that Berkes bases the foundations of the secularization projects implemented in the beginning of the Republic on the modernization attempts initiated in the last years of the Ottoman Empire. According to Berkes, these projects are successfully implemented. Key Words: Niyazi Berkes, laicisme, secularisme, modernization, Turkish modernization, the contemporary Turkish thought.
Keywords: Felsefe; İslam