Endüstriyel pazarlarda satış tahmin yöntemlerinin kullanılabilirliği va hazır beton sektöründe bir uygulama - Ekmekçi, Ali Serdar (My University, 2006)
Günümüzde işletmeler sık sık değişen çevre koşulları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu koşullara uyum sağlayabilmek için gelecekteki olası durumların tahmini ve gerekli önlemlerin alınması ve dolayısı ile geleceğin planlanabilmesi endüstriyel pazarları oluşturan işletmeler açısından hayati önemi taşımaktadır. Satış bütçelerinin ve diğer pazarlama planlarının hazırlanmasında, yapılması düşünülen yatırım planlamalarında, tedarikçilerle ilişkilerde ve müşteri memnuniyetini yükseltmede, pazar payı ve müşteri payını arttırma çabalarında satış tahminlerinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Araştırma amacı, özellikle deprem sonrası kullanımı hızla artan ve inşaat sektörünün son üç senedir yaşadığı büyük sıçramayla da çok önemli bir gelişim gösteren hazır beton sektöründeki işletmelerin satış tahmin yöntemlerinden yararlanma pratikleri hakkında ilgi edinmek olarak özetlenebilir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışmanın birinci bölümünde; Endüstriyel Pazar Kavramı ve çeşitleri incelenmiş, yapısal özellikleri anlatılmış ve endüstriyel pazarların bölümlendirilmesi incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise Endüstriyel Pazarlarda Satış Tahmininin İşletmenin Açısından Önemi incelenmiş, Üretim, Personel, Satın Alma, Finansman Planlamaları, Tahmin Kavramları, Potansiyel Pazar, Satış Potansiyeli ve Satış Tahmini Kavramları ile Potansiyel Pazar, Satış Potansiyeli, Satış Tahmini kavramları detaylı olarak ele alınmıştır.Araştırmanın üçüncü bölümünde, Endüstriyel Pazarlarda Satış Tahmin Yöntemleri incelenmiş, işletmelerde tahmin çeşitleri, satış tahmini yöntemlerinin gruplandırılması, yöntemleri, teknikleri örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca satış öngörülerinde kullanılan verilerin türleri ve kaynakları ve satış tahmin yöntemlerinin uygulanması anlatılmıştır. Araştırma dördüncü bölümünde Araştırma Kapsamında Hazır Beton Sektörü Hakkında Bilinmesi Gereken Temel Bilgiler verilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise Türkiye Hazır Beton Birliğine (THBB) kayıtlı tüm firmalar ana kütle olarak alınmış ve anket yolu ile, “Hazır Beton Sektörü ve Satış Tahmin Yöntemlerinin Hazır Beton Sektöründe Kullanılabilirliği” üzerine bir araştırma yapılmıştır.

Nowadays, enterprises confronted with frequently changing environmental conditions. In order to the accordance to this conditions, estimation of possible situations in the future and take necessary cautions and consequently ability to plan the future is vital for the enterprises which creates industrial markets. In the preparation of sale budgets and other marketing plans, in the considered investments plans, the effort in raising the relationships with suppliers and customer satisfaction and in redoubling the market share and customer share , sale forecasting plays important role. Main purpose of the research can be summarized as gathering information about benefit practises of the sale forecasting in enterprises in Ready-mixed concrete sector, whose usage has increasing trend and which gain more importance with the big jump of construction sector especially after the earthquake. In the first part of this study realised with this purpose, industrial market concept and revised assortments, structural features are explained and industrial market segmentation is examined. In the second part ,importance of the sale forecasting in the industrial markets are analyzed as a matter of enterprise, production , personal, purchase, financing plans, forecast concepts, potential market, sale potential and sale forecast concepts with potential market, sale potential, sale forecast concepts are discussed in detail.In the third part, sale forecasting methods in the industrial markets are examined, different forecasting types in enterprises, grouping the sale forecasting methods, methods and technics are explained with examples. Moreover, sort and source of datas used in the sale forecasting and the application of sale forecasting methods are explained. In the fourth part, in the scope of the research, the necessary basic information is given about ready-mixed concrete sector. In the last part, all the firms in Turkey registered to Turkey association of ready-mixed concrete (THBB) are considered as main mass and with questionnaires, the research on “Ready-mixed concrete sector and employability of sale forecasting in Ready-mixed concrete sector” has done.
Keywords: Pazarlama, Endüstriyel; Satış Tahmini_Endüstri