Arif mahlaslı miraciyelerin şairi olarak Abdülbaki Arif ve Arif Süleyman - Okudan, Esra (My University, 2008)
Mahlaslı Mi’râciyyelerin Şâiri Olarak Abdülbâkî Ârif ve Ârif Süleyman Esra OKUDAN Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı Mi’râciyye Türk-İslâm edebiyatının önemli türlerinden biridir. Hz. Peygamber’i konu edinen hemen bütün eserlerde mi’râctan bahsedilir. Ancak şâirlerimiz zamanla bu mucizeyi anlatan ve “mi’râciyye” adını alan müstakil eserler meydana getirmişlerdir. Biz bu çalışmada bir Mi’râciyye metnini esas alarak bu metnin Ârif mahlaslı iki şâirden (Abdülbâkî Ârif ve Ârif Süleyman) hangisine ait olduğunu ortaya koymaya gayret ettik. Giriş Bölümü’nde mi’râc ve mi’râciyyeler hakkında bilgi verdikten sonra Abdülbâkî Ârif ve Ârif Süleyman’ın hayatları, edebî kişilikleri ve eserleri üzerinde durduk. İkinci Bölüm’de tez konusu olarak seçtiğimiz Mi’râciyye’yi tanıttık. Kaynağı, konusu, dili ve edebî özellikleri hakkında bilgi verdik. Tezimizin Üçüncü Bölümü’nde ise Mi’râciyye nüshalarının tavsifi ve metin kuruluşunda takip edilen yol ile, Mi’râciyye’nin tenkitli metni yer almaktadır. Edebiyatı, 2) Abdülbâkî Ârif, 3) Ârif Süleyman, 4) Mi’râc, 5) Mi’râciyye

Master of Arts Thesis Abdülbâkî Ârif and Ârif Süleyman as the poet of Mi’râjiyye with pseudonym of Ârif Esra OKUDAN Marmara University Institute of Social Sciences Department of İslamic History And Arts Mi’râjiyye is an important part of Turkish Islamic literature. Almost all the works which is about Hz. Muhammed contain miracle of mi’râj. But our poets form independent works telling that miracle and called “mi’râjiyye”. We study a mi’râjiyye in this thesis and try to confirm that the Mi’râjiyye belongs to whom (Abdülbâkî Ârif or Ârif Süleyman). After a brief introduction about mi’râj and mi’râjiyye, in the first chapter, the lives, personalities and works of Abdülbâkî Ârif and Ârif Süleyman is explained. In chapter two, the Mi’râjiyye selected as subject of thesis is presented. The information about the source, subject, language and literature properties of mi’râjiyye is given. In chapter three, a description of condition of manuscripts copies and the method followed in constructing the text from them is made. A critical edition of the Mi’râjiyye is included in this chapter. Key Word: 1) Turkish Islamic Literature, 2) Abdülbâkî Ârif, 3) Ârif Süleyman 4) Mi’râj, 5) Mi’râjiyye.
Keywords: İslam Tarihi; Şiir_İslam Dini