Kalp damar hastalığı olan bireylerin diyetlerine eklenen fındığın lipoprotein profiline etkisi - Yılmaz, Aylin (My University, 2010)
Koroner kalp damar hastalıkları birçok ülkede ölümlerin öncelikli nedenleri arasında yer almaktadır. Kandaki total kolesterol, düşük dansiteli lipoprotein kolesterolü (LDL) ve trigliserid düzeylerinin (TG) yüksekliği, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (HDL) düzeyinin düşük olması, koroner kalp damar hastalıkları için önemli risk göstergeleridir. Doymuş yağ asidi içeriği düşük, tekli doymamış yağ asidi (MUFA) yüksek olan diyetlerin kan lipid düzeylerini kontrol edebildiği birçok araştırmalarda gösterilmiştir. Bu olumlu etki koroner kalp hastalığı riskini azaltmaktadır. Kabuklu kuru yemişlerin içinde bulunan yağların çoğunda tekli (MUFA) ve çoklu (PUFA) doymamış yağ asitlerinin olması bu diyetlerle beslenen bireylerin olan LDL kolesterol düzeyini azaltmaktadır. Çalışmamızda yer alan bireyler 13 erkek ve 6 kadından oluşmaktadır. Bu bireyler Akdeniz diyeti ve Akdeniz diyeti 30gr fındık/ gün ilave edilen diyetini kullananlar olarak iki gruptan oluşmuştur. Kan örnekleri başlangıçta ve 12. haftada alınmıştır. Rutin biyokimyasal bulguların yanında, total kolesterol, trigliserid, LDL kolestrerol ve alt grupları, HDL kolesterol ve alt grupları, total lipid, Lp-a ve homosisteine bakılmıştır. Her iki gruptaki olan bireylerin başlangıca göre verilerin sonuçları; Diyetlerine fındık ilave edilen bireylerin vücut yağ kütlesi, yağ yüzdesi (%) ve kiloları anlamlı olarak düşmüştür (p=0.018). Biyokimya ölçümlerinden Total Kolestrol ve LDL (mg/ dl) anlamlı olarak düşmüştür (p=0.028). LDL-1 (mg/ dl) değeri de düşmüştür (p=0.043). Akdeniz diyetini yapanlarda da, yağ kütlesi ve yağ yüzdesi (%) de anlamlı düşmüştür (p=0.002). Aynı bireylerde Beden Kitle indeksi (kg/ m²) ve kiloları (kg) (p=0.003) ve kan değerlerinden özellikle LDL (mg/ dl) (p=0.021) ve LDL-1 (mg/ dl) (p=0.045) anlamlı düşmüştür. Fındık, Koroner Kalp Hastalığı, Akdeniz diyeti, LDL, HDL

THE EFFECT OF HAZELNUT ADDED TO THE DİETS ON LIPOPRITEIN PROFILE OF PATIENTS WITH CARDIOVASCULAR DISEASE Coronary cardiovascular diseases take place among the prior reasons of death in most of the countries in the world. Trigliserid (TG), low density lipoprotein cholesterol (LDL) and total cholesterol levels in blood, low levels of high density lipoprotein cholesterol (HDL) are the important risk factors of coronary heart disease. The fact that diets low in saturated fatty acids and high in monounsaturated fatty acids (MUFA) can control blood lipid levels us shown in many investigations. This positive effect lowers the risk of coronary heart disease. Having high levels of mono (MUFA) and poly (PUFA) unsaturated fatty acids of the are included in nuts lowers the level of LDL Cholesterol. The subjects who takes place in our study consist of 13 men 6 women. Blood samples were collected in the beginning and in the 12 weeks. Serum total cholesterol, trigliserid, LDL (low density lipoprotein) and sub groups, HDL (high density lipoprotein) and sub groups, total lipid, lipoprotein-a and homocysteine levels were. The results of this study consisted of two groups, Mediterrenean diet and 30gr/ d Hazelnut plus Mediterrenean Diet; In the group consuming hazelnut with Mediterrenean diet have significant decline in body fat mass, fat percentage (%) and weight (p=0.018). In biochemical mesurements; Total Cholesterol and LDL (mg/ dl) decreased significantly (p=0.028). LDL-1 (mg/ dl) value is also decreased (p=0.043). In the subjects consuming Mediterrenean diet, fat mass and fat percentage (%) also decreased significantly (p=0.002). Body mass index (kg/ m²), weight (kg) (p=0.003) and blood values, especially LDL (mg/ dl) (p=0.021) and LDL-1 (mg/ dl) (p=0.045) decreased significiantly. Key words: Hazelnut, Cardiovasculer Disease, Mediterranean Diet, LDL, HDL
Keywords: Biyokimya; Hastalıklar; Kalp ve Damar Hastalıkları