BASEL-II yeni sermaye uzlaşısının Kobi’lerin kredilendirilmesi üzerindeki etkileri - Keten, Murat (My University, 2009)
KOBİ, BASEL-II, Derecelendirme(Rating) ÖZET BASEL-II YENİ SERMAYE UZLAŞISI’NIN KOBİ’LERİN KREDİLENDİRİLMESİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Dünyanın ekonomik olarak iyi durumda bulunan birçok ülkesinde, işletmelerin en az %95’i KOBİ’lerden oluşmaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların da yaklaşık %98-99’luk bir kısmının KOBİ statüsünde olması, KOBİ’lerin ekonominin gelişimi için kaydettiği önemi açıkça göstermektedir. Bazı ülkelerde uygulanmasına başlanmış, yakın bir gelecekte Türkiye’de de uygulanması planlanan BASEL-II Yeni Sermaye Uzlaşısı, temelde bankacılık sektörünü etkileyecektir. Bu çalışma açısından BASEL-II’nin önemi ise bankacılık sektörü yanında KOBİ’lerin de yeni uygulamadan önemli ölçüde etkilenecek olmasıdır. Bu etki, bankalarla KOBİ’ler arasındaki kredi ilişkisinden kaynaklanmaktadır. Kredi değerlendirme sürecinde alışılagelmiş uygulamaların değişecek olması nedeniyle, KOBİ’lerin yeni süreçle ilgili bilgi sahibi olmaları ve bu sürece hazırlıklı olmaları gerekmektedir. Bu çalışma, 5 bölümden oluşmaktadır. İlk dört bölümde incelenen konular; BASEL-II ve KOBİ’ler ile ilgili genel açıklamalar, KOBİ’lerin finansmanında banka kredilerinin yeri ve önemi, BASEL-II’nin KOBİ’lerin kredilendirilmesi üzerindeki etkileri ve derecelendirme kavramı olmuştur. Beşinci ve son bölümde ise temsili bir KOBİ için basit bir model çerçevesinde derecelendirme yapılarak, yeni kredilendirme sürecinde KOBİ’lerin durumunun bu firma nezdinde ortaya konması amaçlanmıştır.

THE EFFECTS OF BASEL-II NEW CAPİTAL ACCORD ON SMEs CREDIBILITY In many economically developed countries, at least 95% portion of the firms consists of Small and Medium Sized Enterprises (SMEs). Also, the fact that the percentage of SMEs in Turkey’s economy is approximately 98-99%, clearly shows us the importance of those for development of the economy. The BASEL-II New Capital Accord, has already been implemented in some countries and planned to be applied in Turkey in foreseeable future, will influence basically the banking sector. Furthermore, the importance of BASEL-II in terms of this study is that in addition to the banking sector, SMEs will be affected significantly by this new application. This effect is sourced by the relationship between banks and SMEs. Because usual applications in credit evaluation process will change, it is necessary that SMEs must have the knowledge of new process and be prepared to new process. This study comprises five chapters. The topics examined in the first four chapters are general explanations about the BASEL-II and SMEs, the place and importance of bank loans in SME financing, the effects of BASEL-II on SME loans and the concept of credit scoring. In the fifth chapter, it is aimed to illustrate the situation of SMEs by making a credit scoring for a representative SME in the context of a simple model.
Keywords: Basel II; Sermaye Piyasası