Karınca ve sürü optimizasyon yöntemlerinin incelenmesi ve yazılım uygulamlarının oluşturulması - Öztürk, Cemal (My University, 2006)
KARINCA VE SÜRÜ OPTİMİZASYON YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ VE YAZILIM UYGULAMALARININ OLUŞTURULMASI Son yıllarda oldukça fazla araştırma yapılan alanlardan biri olan Sürü Zekası, Karınca Algoritmaları, Optimizasyon Teknikleri gibi konular oldukça fazla ilgi çekmiştir. İnsanoğlu, birçok buluşu doğayı gözlemleyerek ve izleyerek bulmuştur. Daha sonra da düşünerek bunları geliştirmiştir. Bu tezde, öncelikle temel kavramlar açıklandıktan sonra karınca optimizasyonunun TSP problemine nasıl uygulanabileceği anlatılmaktadır. Karınca optimizasyonunun açılımları olan karınca sisteminin ve karınca koloni sisteminin, ayrı ayrı uygulama yazılımları oluşturularak TSP problemi üzerinde çalıştırılmakta ve sonuçlar gözlenmektedir.

INVESTIGATION OF ANT AND SWARM OPTIMIZATION TECHNIQUES AND CONSTITUTING ITS SOFTWARE APPLICATIONS Recently, some of the topics attracted much more attention which take much more researches are like Swarm Intelligence, Ant Algorithms, and Optimization Techniques. Human being, discoveried or invented a lot of inventions by observing and looking at the living creatures. After that he thought about these, and he developed some things. In this thesis, as a first thing the fundamental concepts were explained and then it has been explained that how ant optimization can be applied to the TSP problem. Application softwares of ant system and ant colony system have been formed seperately, which are variations of ant optimization, and the softwares are applied on TSP problem and at the last the outcomes of the programs were handled and investigated.
Keywords: Elektronik Haberleşme; Elektronik_Bilgisayarlar