Ana dili ders kitapları üzerine inceleme (Çince örneği) - Maıwulıdaı, Saıdeerdıng (My University, 2013)
olarak hazırlanmış olan bu çalışma, Çin Halk cumhuriyetinde, ana dili öğretiminde kullanılan ders kitaplarına yöneliktir. Çalışma, ilk okul (xiaoxue) diye adlandırılan ve 1., 2., 3., 4., 5.ve 6. sınıfları içine alan eğitim öğretim kurumlarında okutulan ana dili ders kitapları üzerine yapılmıştır. İlköğretim birinci kademe diye de ifade edebileceğimiz Çin’deki altı yıllık temel dereceli eğitim öğretim kurumlarında ana dili öğretimine yönelik olarak Çin edebiyat dersleri okutulmakta olup bu çalışmada, 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. sınıflarda okutulan Çin Edebiyatı kitapları incelenmiştir. Çalışma dört bölümden meydana gelmektedir. Çalışmanın ilk bölümü, Giriş bölümüdür. Kitapların İncelenmesi başlığını taşıyan ikinci bölümde, yukarıda bahsi geçen kitaplarla ilgili genel açıklamalar yapıldıktan sonra kitaplar, kendi içlerindeki düzene uygun olarak, sırasıyla ele alınarak tanıtılmıştır. Kitapların tanıtılmasının ardından kitaplarda işlenen konuların pekiştirilmesinde kullanılan alıştırma usulleriyle ilgili açıklamalara yer verilmiştir. Üçüncü bölüm, Sözlük Tablosu bölümüdür. Bu bölümde, her öğretim yılı için düzenlenmiş olan yeni sözlükler gösterilmiştir. Dördüncü bölüm ise Sonuç ve Kaynakça Bölümüdür. retimi, ana dili eğitimi.

This research carried out as a thesis that involves textbooks are studied to teach the native language in People's Republic of China. The research is performed upon a part of native language textbooks that are studied at educational institutions named Primary school (Xiao Xue) encompassing grades from 1th to 6th. At Six -year basic educational institutions in China that we can also name first level of primary school, Chinese Language and Literature courses are offered to teach the native language and throughout this research Chinese Language and Literature textbooks studied between 1th and 6th grades and analyzed. The research is made up of four chapters. The first chapter is the introduction chapter. At the second chapter the title of which is “Analyzing the Textbooks”, after presenting general remarks regarding the aforementioned textbooks, each textbook is introduced successively in accordance with their internal disposition. Following the introduction of the textbooks, comments concerning the methods of exercises used at consolidating the subjects raised at textbooks are presented. The third chapter,is the table of words chapter. In this chapter,all of the new words which were studied in every grade was shown. The chapter four is the conclusion and the references chapter. Key words: Teaching Chinese, mother tongue educatin.
Keywords: Çince; Öğrenim ve Öğretim; Türk Dili