Erken dönem sınıf II bölüm 2 olgularda mandibulanın serbestleştirilmesi büyüme ve gelişim üzerine etkisi - Zileli, Özgür (My University, 2002)
Bu çalışmamızda amacımız, erken dönem Sınıf II Bölüm 2 vakalarda mandibulanın serbestleştirilmesinin büyüme gelişim sırasında kraniofasiyal sistem büyümesi üzerine etkisinin sefalometrik olarak incelenmesidir. Bizim çalışmamızda yaptığımız, keserlerin konumunu düzeltmek ve overjet yaratmak, aynı zamanda ekspansiyon da yaparak, alt çenenin büyümesini engelleyen faktörleri ortadan kaldırmak ve serbestleşmesi sonucunda oluşan sefalometrik değişiklikleri gözlemlemektir. Apareyin ön bölgesinde akrilik kalınlaştırılarak ısırma düzlemi etkisi yapması sağlanmıştır. Değerlendirme sırasında, normal büyüme-gelişim sürecinin, bu yapılarda oluşturacağı değişiklikleri elimine edebilmek amacı ile hiçbir uygulama yapılmaksızın izlenen aynı özelliklere sahip kontrol grubu seçilmiştir. Kontrol grubu ile tedavi grubu ayrı ayrı karşılaştırılarak, tedavi sonrası oluşacak değişikliklerin, sefalometrik olarak daha gerçekçi incelenmesi amaçlanmıştır. Tedavi grubu 15 birey, kontrol grubu 15 birey olmak üzere çalışma grubu toplam 30 bireyden oluşmuştur. Bu bireylerden tedavi öncesi, 12. ay sonunda ve 18. ay sonunda, kontrol öncesi, 12. ay sonunda ve 18. ay sonunda alınan sefalometrik filmler araştırmamızın gerecini oluşturmaktadır. Tedavi ve kontrol süresi boyunca meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla, lateral sefalometrik filmler üzerinde, 13 referans noktası belirlenmiştir. Bu noktalar esas alınarak 8 açısal, 18 doğrusal ölçüm yapılmıştır. Ölçümler dişsel ve iskeletsel ölçümler olarak gruplara ayrılarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Sınıf II Bölüm 2 maloklüzyonlu bireylerde erken dönemde uyguladığımız apareyle, üst keserlerin ileri verilmesi ve üst çenede yapılan ekspansiyon sonucunda alt çenenin tüm yönlerde serbestleştirilmesiyle mandibulada ileri yönde hareketten çok aşağı ve geriye doğru rotasyon görülmüştür. Bunun da kullanılan ön ısırma düzlemi sebebiyle serbest kalan alt molar dişlerin uzamasına bağlı olarak vertikal boyutlarda meydana gelen artıştan kaynaklandığını düşünmekteyiz. In the present study we evaluated the effects of removable appliances with Y screw and anterior bite plane, in two groups of growing patients. Maxillary skeletal (orthopedic) and dental, mandibular skeletal (orthopedic) and dental treatment effects of this removable appliance were evaluated on the cephalometric radiographs. To eliminate the effects of growth and development on this craniofacial structures, a control group having the same patient selection criteria with the treatment group was followed for the same period of time and results of the treatment group were compared with this matched untreated control group. The study material consisted of 15 cases, 11 of which were girls and 4 boys. As for control group, it was comprised of 15 patients, 11 girls and 4 boys. Lateral cephalograms were taken, prior to treatment, 12 and 18 months into treatment as well, and the study was carried out on these films. Patient charecteristics were, skeletally Class II division 2 type of malocclusion with a retrognatic type of mandible, having normal or low sagital growth pattern, being in prepeak growth period, having no systemic diseases, having the ages between 7 and 9. For the cephalometric analysis, 13 reference points were chosen and 8 angular, 18 linear measurements were made from the pretreatment and post treatment records. Wilcoxon and Mann whitney-U tests were used to compare the results. After the analysis of lateral cephalometric films, the significant changes achieved by this removable appliance were as follows: Mandible did not grow anteriorly, it growed in clockwise rotation. Vertical dimensions increased. Upper and lower incisors were proclined, lower molars extruded. Mandible did not show its growth potential sagitally, it rotated posteriorly because of the effect of anterior bite plane. The lower molars extruded with the effect of this bite plane and vertical dimensions of the face increased. The lower incisors proclined as well.
Keywords: Ortodonti