Kamu politikası süreç analizi : Ataşehir Belediyesi Emekevler kentsel dönüşümü örneği - Bayraktar, Eylül (My University, 2021)
Kamu politikası süreci farklı aktörlerin içinde yer aldığı, resmileşme sürecinde birçok yasal belgenin konu olduğu, etkileri çok boyutlu olabilen bir süreç olması nedeniyle karmaşık bir süreçtir. Kamu politikası analizi çalışmalarının Türkiye’de yetersiz kalmış olması dolayısıyla öncelikli amaç, kamu politikası alanında literatüre katkı sağlamaktır. Dolayısıyla bu çalışma, bir kamu politikasının tüm aşamalarıyla nasıl analiz edilebileceğinin örneğini ortaya koyarak, benzer akademik çalışmalar ve politika yapıcıların yararlanabileceği bir kaynak ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Kentsel dönüşümün Türkiye’de 2000’li yıllarla birlikte sıklıkla tartışılan bir politika halini almış olması ve kentlerin bu politikalar aracılığıyla tartışmalı dönüşümü, analizi kentsel dönüşüm politikası üzerinden ele almaya yöneltmiştir. Bu doğrultuda çalışmada Ataşehir Belediyesi kentsel dönüşüm politikası, Emekevler dönüşümü üzerinden ele alınmıştır. Analiz modeli olarak kamu politikası sürecini, aşamalara ayırarak inceleyerek analizi kolaylaştırmayı hedefleyen Süreç Modeli tercih edilmiştir. Süreç Modeli rehberliğinde yapılan analizde, politika aktörleri ile derinlemesine görüşmeler yapılmış ve hem görüşmeler hem de ilgili dökümanların analizi için içerik analizi kullanılmıştır. Genel itibariyle sürecin tüm aşamaları ortaya koyulmuş, çalışma sonucunda varılan noktada uygulanan kentsel dönüşüm politikaları üzerinde yeniden düşünmek, üretilen çözümlerin hem hakkaniyetli olup olmadığına bakarak, hem de kent formunda yapmış olduğu değişiklikleri çok boyutlu olarak ele alıp sorgulayarak bu politikaların değerlendirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Sürecin ihmal edilen katılımcılık ve şeffaflık boyutları ise sonraki politikalar için geliştirilmesi gereken önemli noktalardır.

The public policy process is a complex process in which different actors are involved, many legal documents are the subject of the legitimization process, and its effects can be multidimensional. Since public policy analysis studies are insufficient in Turkey, the primary aim is to contribute to the literature in the field of public policy. Therefore, this study aims to reveal an example of how a public policy can be analyzed with all its stages, and to reveal a resource that similar academic studies and policy makers can benefit from. The fact that urban transformation has become a frequently discussed policy in Turkey with the 2000s and the controversial transformation of cities through these policies has led the analysis to address the urban transformation policy. In this direction, Ataşehir Municipality's urban transformation policy is discussed through the Emekevler transformation. The Process Model, which aims to facilitate the analysis by examining the public policy process by dividing it into stages, is preferred as the analysis model. In the analysis guided by the Process Model, in-depth interviews were conducted with policy actors and content analysis was used for both interviews and analysis of related documents. In general, all the stages of the process have been examined and it has become necessary to rethink the urban transformation policies implemented at the point reached in the end of the study, to evaluate these policies by looking at whether the solutions produced are both equitable and by examining and questioning the changes made in the city form in a multidimensional way. The disregarded participation and transparency dimensions of the process are important points that need to be developed for the future policies.
Keywords: Ataşehir; Emekevler; Emekevler Public Policy; Kamu politikası; Kamu Politikası Analizi; Kent yenileme; Kentsel Dönüşüm; Local government; Public policy; Public Policy Analysis; Urban renewal; Urban Transformation; Yerel yönetim