Türkiye’de Medya Sahipliği Ekseninde Mülkiyet Yapılarındaki Değişimin Kronolojik Analizi (1950-2010) - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Medya sektörünün diğer sektörlerden farklı toplumsal dışsallığı, mülkiyet yapısı ve ilişkilerini önemli kılar. Medyanın düşünsel üretimi toplumsal rıza üretiminde ve kültürel gelişmişlik düzeyinde belirleyicidir. Dolayısıyla toplumsal değişim süreçleri arka planında medyanın mülkiyet yapılarındaki değişim süreçleri incelemek, bu alandaki toplumsal çalışmalar içinönemli veriler sağlayabilir. Türkiye’de medya sahipliğinin kronolojik sürecinin ele alındığı buçalışmada 1950’lerden 2010’lara mülkiyet yapılarındaki değişim, farklı alanlardaki sermayenin medya alanına ilgisinin artma süreci ve ekonomik, siyasi ve toplumsal gelişmelerle evrilenmedya sektörü ele alınmıştır. Medya sektörünün değişim süreçlerinde, dünyada gelişen iletişimteknolojileriyle artan yatırım maliyetleri, ülkenin ekonomik koşullarındaki ve politikalarındakideğişimler, medyanın yaygınlığının ve dolayısıyla etki alanının genişlemesi belirleyici olmuştur.Aynı zamanda farklı dönemlerde iktidarların medya ile kurduğu ilişkiler, yönlendirmeler demedya sektörünün kompozisyonunda belirleyicidir. Çalışmanın sınırlandığı dönemler içindemedya sahipliğindeki değişimler kronolojik dizin halinde derlenmiş ve farklı çalışmalara dareferans olabilecek bir takip sistemi amaçlanmıştır.
Keywords: İletişim; İktisat; Film, Radyo, Televizyon; Siyasi Bilimler