Hileli flas suçu - Uzun, Engin Berkay (My University, 2023)
Çalışmamızın konusunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ikinci kitabının Kişilere Karşı Suçlar başlıklı ikinci kısmının Malvarlığına Karşı Suçlar başlıklı onuncu bölümü madde 161’de düzenlenen Hileli İflas Suçu oluşturmaktadır. Serbest piyasa ekonomisinin günümüzde hakim ekonomik sistem halini alması nedeniyle ticari işletmeler, ülkelerde ekonomik faaliyetin en yoğun olarak sürdürüldüğü yerler haline gelmiştir. Bu nedenle de bu şirketlerin faaliyetlerine duyulan güven, ülke ekonomisine duyulan güven ile sıkı sıkıya bağlı bir hale gelmiştir. Hileli iflas suçu da özelde her bir şirket için olmakla birlikte genelde bütün ülke ekonomisini ilgilendirir bir hukuki değeri korumak amacıyla düzenlenmiştir. Çalışmada bu bakış açısıyla birlikte ceza kanunumuzun ekonomi, sanayi ve ticarete ilişkin suçlar bölümünde düzenlenen suçlar ile korunan hukuki değer açıklanarak hileli iflas suçu ile korunan hukuki değerlerin bu suçlar ile benzerliğine yer verilerek suçun düzenlendiği yer hakkındaki tartışmalara yer verilecek, bu doğrultuda da şahsi cezasızlık sebeplerinin ve etkin pişmanlık hükümlerinin suç bakımından uygulanabilirliği değerlendirilecektir. Tez ortaya koyulurken icra ve iflas hukuku kaynakları, ticaret hukuku kaynakları başta olmak üzere hukukun birçok alanına ilişkin kaynaklar incelenecektir. Nitekim hileli iflas suçu, yapısı itibariyle multidisipliner niteliktedir. Hileli iflas suçunun ceza hukuku dışındaki başka hukuk alanlarıyla olan bağlantıları nedeniyle sahip olduğu farklılıklar, ancak bu alanlar ile kıyas yapıldığında anlaşılabilmektedir. Çalışma kapsamında bazı sorulara bu doğrultuda yanıt aranmaya çalışılacak, daha önce temas edilmemiş hususlara değinilmeye çalışılacaktır.

Subject of our study is the crime of Bankruptcy by Deception regulated in the second part of the second book named as Offences Against the Person and in the tenth section named as Offences Against Property held in article 161 of the Turkish Penal Code No. 5237. Since, the free-market economy has become the dominant economic system today, commercial enterprises have become the places where economic activity is carried out most intensively in the countries. For this reason, the trust in the activities of these companies has become closely linked with the trust in the country's economy. Although fraudulent bankruptcy is in the context of each company in particular, it is generally regulated in order to protect a legal value that concerns the entire country's economy. With this point of view, the legal value protected by the crimes regulated in the economy, industry and trade-related crimes section of our criminal code will be explained, and the legal values protected by fraudulent bankruptcy crime will be compared with these crimes, and discussions will be made about the place where the crime is regulated. The applicability of effective remorse and Personal Circumstances Which Reduce or Abolish the Penalty in terms of the related crime will be evaluated. While presenting the thesis, resources related to many fields of law, especially the sources of enforcement and bankruptcy law and commercial law will be examined. As a matter of fact, the crime of bankruptcy fraud is multidisciplinary in its nature. The differences that the crime of bankruptcy fraud has due to its connections with other areas of law other than criminal law, can only be understood when it’s compared with these areas. Within the scope of this study, some questions will be tried to be answered in this direction, and issues that have not been touched before will be tried to be addressed.
Crime of bankruptcy fraud
Keywords: Bankruptcy; Crime of Bankruptcy Fraud; Crimes Against Assets; Crimes of Negligent Bankruptcy; Fraudulent Act; Fraudulent conveyances; Hileli İflas Suçu; Hileli temlik; İflas; Malvarlığına Karşı Suçlar; Taksirli İflas Suçu Hileli Tasarruf Bankruptcy; Türkiye