Kore Savaşı’ nın Türk Basını’ nda gündemde kalmasının haber değer kuramları açısından içerik analizi yöntemiyle incelenmesi - Yılmaz, Mustafa (My University, 2002)
Bu çalışmayla; basının kamuoyu oluşturma gücü, karar vericiyle Türk Basını'nın Kore Savaşı'na asker gönderilmesi konusundaki tutumlarının ne denli paralellikler taşıdığı, yine Türk Basını'nın konuyla ilgili haberlere nasıl yaklaştığı ve bu haberleri ne ölçüde maniple ettiği, basının tutumunun Kore Savaşı'na asker gönderilmesi kararına kamuoyunun 'olumlu' tepki vermesindeki rolü, Türk Basını'nın Kore'ye asker gönderilmesi kararı ile Soğuk Savaş döneminin en önemli askeri ve siyasi unsuru olan NATO'ya üyelik başvurusu arasında kurduğu bağlantı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada İçerik Analizi Yöntemi kullanılmış, I. bölümde araştırmanın temel unsurları olan; problem, amaç, önem, varsayımlar, sınırlılıklar, tanımlar ve yöntem verilmiştir. II. bölümde ise Kore Savaşı, dönemin uluslararası ortamı ve Türkiye'nin bu süreçteki yeri ve konumu açıklanmış, yine aynı bölümde kamuoyu oluşturulması ve kitle iletişim araçlarının bu duruma etkisi, eşik bekçiliği, sessizlik sarmalı, gündem koyma ve saptama modeliyle medya içeriğinin belirlenmesinde etken bazı özel unsurlar ve haberde manipülasyon konuları ele alınarak haber değer kuramları etraflıca izah edilmiştir. Çalışmanın III. ve son bölümünde ise dönemin Türk Basını'nı temsilen İçerik Analizi Yöntemi'yle incelenen Cumhuriyet, Hürriyet, Ulus ve Vatan gazetelerinin Kore Savaşı'na asker gönderilmesi kararına yaklaşımları ve bu basın organlarının kamuoyunu bu konuda nasıl ve ne ölçüde oluşturmaya çalıştıkları elde edilen nicel ve nesnel verilerle ortaya konulmaya çalışılmıştır. Özellikle dönemin iktidarına yakınlığıyla bilinen Vatan gazetesi, Kore Savaşı'na asker gönderilmesi kararını uzun süre büyük ölçüde gündemde tutarak kamuoyunun bu yönde oluşmasına çalışmıştır. İncelenen gazetelerden sadece Ulus'un, o da kararla değil kararın alınış şekliyle ilgili, eleştirilere yer verdiği görülmüştür. Hürriyet ve Cumhuriyet gazetesi de konuya bir hayli ilgi göstermiş kamuoyunun karara verdiği destekte önemli bir rol oynamıştır.

This work has analyzed the agenda setting ability of the media, the similarities between the attitudes of the decision makers and the Turkish media regarding Turkey's participation in the Korean War, how the Turkish presss approached the issue and to what degree it manipulated the Korean War news, and the role of the media in the 'positive' reaction of the public to the decision to send troops to Korea. This study has also shown the linkage formed by the Turkish press between the decision to send troops to Korea and Turkey's membership application to NATO. This thesis has employed Content Analysis methodology. Chapter one has introduced the main elements of this research including the thesis, the goals, the hypotheses, the definitions, the limitations and the methodology. Chapter two; after providing a general overview of the Korean War, the international context at the time and Turkey's position in that context, explains in detail public opinion constuction and the media's role in that process, gate keeping, the spiral of silence, the agenda setting model and the issue of manipulation of the news. Chapter three has analyzed how the Turkish press presented the decision to send Turkish troops to Korea, and especially the ways in which and the degree to which it tried to construct the public opinion on the issue, through a thorough content analysis of four representatives of the Turkish press in this period: Cumhuriyet, Hürriyet, Ulus and Vatan. The pro-government Vatan in particular tried to form a favorable public opinion by keeping the decision to send troops to the Korean War on the agenda for a long time. Of the four newspapers studied, Ulus was the only one who included any critical opinion against the government's decision. Yet its criticism was, not about the content of the decision, but about its form. Hürriyet and Cumhuriyet too paid a great deal of attention to the issue and played an important role in building the public support for the Korean war decision.
Keywords: Basın-habercilik; Gazetecilik Türkiye; Haber Yayıncılığı