Jop embeddednes in relation with deifferent socio demographic characteristics - Birsel, Melek; Börü, Deniz; İslamoğlu, Güler; Yurtkoru, Serra (My University, 2012)
Bu çalışmada “İşe Gömülmüşlük” kavramı ele alınarak demografik deşikenlerle ilişkisi incelenmiştir. Gömülmüşlük sosyolojide kişiler arasındaki etkileşimleri açıklarken, kurum açısından bireyin kalma ya da ayrılma niyeti ile ilişkilendirilebilir. İşe gömülmüşlük ise, çalışanları halen çalışmakta oldukları işte devamlarını sağlayan tüm unsurlar olarak tanımlanabilir. Teoride üç boyut içerisinde ele alınmaktadır: bağlantı, uyma ve fedakarlık. Çalışmada Mitchell, ve arkadaşlarrının [5] işe gömülmüşlük ölçeği kullanılmıştır. Öncelikle ölçeğin tanımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Analizlerde “kuruma bağlı fedakarlık”, “topluluğa uyma & topluluğa bağlı fedakarlık”, “kuruma uyma & yönetim felsefesi” ve “kuruma-işe uyma” olarak adlandırılan dört boyuta ulaşılmıştır. Demografik değişkenler açısından yapılan analizlerde “kuruma bağlı fedakarlık” boyutunun erkekler, “topluluğa uyma & topluluğa bağlı fedakarlık” boyutunun bekarlar açısından daha anlamlı olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca aile kökleri yaşadıkları toplulukta olanların “topluluğa uyma & topluluğa bağlı fedakarlık”; yakın çevresinde arkadaşları olmayan ya da çok az olanların da genel olarak “işe gömülmüşlük”, “topluluğa uyma & topluluğa bağlı fedakarlık” ve “kuruma uyma & yönetim felsefesi” faktörlerine daha çok anlam yükledikleri görülmüştür.
Keywords: İşe Gömülmüşlük, Keşifsel Faktör Analizi, Doğrulayici Faktör Analizi.