İlişki pazarlamasının uygulanması ve hastane performansına etkisi üzerine bir araştırma - Çiçek, Recep (My University, 2002)
Kısa dönemli, satışa yönelimli olmanın müşteri sadakati sağlamadığı ve mevcut müşterilerin korunmasında çeşitli güçlüklere neden olduğu için, ilişki pazarlaması son günlerde işletmelerde giderek artan bir biçimde uygulama alanı bulmaktadır. İlişki pazarlaması pazarlama verimliliğini artırma potansiyeline sahiptir. Müşterileri elde tutma programlarının oluşturulması ve geliştirilmesi, müşterilerle tedarikçilerle, rakiplerle ve işletmenin ilişkide bulunduğu çevrelerle ilişkilere dayalı pazarlama uygulamalarının gerçekleştirilmesi günümüzde işletmelerin yaşam tarzı haline gelmiştir. Ülkemizde, özel hastaneler açısından ilişki pazarlamasının mevcut uygulamaları hangi konumdadır? Mevcut bu uygulamalar özel hastanelerin performanslarına ne derece katkı sağlamaktadır? Bu sorulara yanıt bulmak amacıyla yapılan uygulama ile ilişki pazarlamasının sağlık hizmet sektöründeki mevcut durumu belirlenmiştir. Pazarlaması, Sağlık Bakım Hizmetleri, Hastaneler, Müşteri Tatmini, İlişkinin Kalitesi, Hizmetin Kalitesi.

Recently, relationship marketing has been gaining momentum as business entities realize that short-term sales orientation has several pitfalls for building customer loyalty and continued patronage. Relationship marketing has the potential to improve marketing productivity. Development and implementation of customer retention programs, partnering with customer, suppliers, competitors, and other relationship practices have become a way of life in todays. What is the nature of relationship marketing practices adopted by private hospitals in the Turkey? How does these practices correlate with the performance of such hospitals? These and related issues are the focus of this empirical investigations. Relationship Marketing, Healty Care Services, Hospitals, Relationship Quality, Customer Satisfactions.
Keywords: Genel yönetim; Hastaneler-hizmet Pazarlaması; Pazarlama Araştırması; Üretim yönetimi