Relation between balance loss in floor exercises by male gymnasts and anthropometric features and balance - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı 17. Uluslararası Boğaziçi artistik cimnastik şampiyonasına katılan erkek cimnastikçilerin yer serisi denge kayıplarıyla laboratuvar ortamındaki denge test sonuçları ve bazı antropometrik özelliklerin ilişkisini incelenmiştir. Bu araştırmaya 15 erkek gönüllü cimnastikci katılmıştır (yaş= 19.93±2,98, antrenman yaşı 12,87±3,68). Yer serisindeki denge kayıplarının analizi için, seriler videoya çekilmiş ve videolar tekrar seyredilerek her cimnastik hareketindeki denge kaybı değerlendirilmiştir. Ayrıca statik – dinamik denge, vücut ağırlığı, boy, kulaç, bacak ve gövde uzunlukları ölçülmüştür. Verilerin analizinde Pearson Korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Sonuç olarak, yer serisindeki denge kayıplarıyla static – dinamik denge test sonuçları arasında istatistiksel bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Antrenman yaşı, boy, kilo, kulaç, gövde ve bacak uzunluklarıyla yer hareketleri denge kaybı arasında da bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Ancak dinamik denge test sonucuyla kilo arasında (r=-0,565; p<0,05), ve statik denge ile yaş arasında negatif bir ilişki bulunmuştur (r=0,582; p<0,05). Bu sonuçlar, artistik cimnastikte hareket sonrası dengede kalmanın daha çok teknik becerideki ustalıktan kaynaklanmış olabileceği şeklinde açıklanabilir.

This study aims at looking into the relationship between losses of balance in floor exercises performed by male gymnasts at 17th International Bosporus Gymnastics Tournament and some of the anthropomorphic characteristics and the balance tests given under laboratory conditions. 15 male gymnasts volunteered for this research, (aged= 19.93 ± 2.98, training years12.87±3.68). In order to analyze the losses of balance in floor exercises, the floor routines were recorded by video, and each loss of balance following each gymnastic element was evaluated. Also static – dynamic balance, body weight, height, arm span, leg and torso lengths were measured. Pearson Correlation coefficient was used for analyzing the relations between the data findings. It was found that there was no statistical relation between the losses of balance in floor exercises and static- dynamic balance test results (p>0.05). Also no correlation was found between floor exercise losses of balance and number of training years, height, body weight, arm span, torso length, and leg length (p>0.05). But it was observed that there was a negative correlation between dynamic balance test and body weight (r=-0.565 p<0.05) and between static balance with closed eyes and age (r=0.582 (p<0.05). A reasonable explanation for these results are that keeping one’s balance after the element in artistic gymnastics is more likely to be a result of the technical mastery.
Erkek cimnastikçilerde yer serisi denge kayıpları ile antropometrik özellikler ve denge ilişkisi
Keywords: Spor Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları