Bireysel emeklilik fonlarının performanslarının aktif ve pasif yönetim metodlarının etkin kullanımı açısından incelenmesi - Akdağ, Avni Aykutalp (My University, 2015)
BİREYSEL EMEKLİLİK FONLARININ PERFORMANSLARININ AKTİF VE PASİF YÖNETİM METODLARININ ETKİN KULLANIMI AÇISINDAN İNCELENMESİ Sosyal güvenlik ve onun en önemli parçalarından biri olan emeklilik sistemi dünyada hızla değişmekte ve toplumların ihtiyaçlarına yönelik olarak şekillenmektedir. Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi 2003 yılı sonlarında başlamıştır. 2013 sonu itibariyle ilk kurulan emeklilik fonları 10 yıllık bir süreyi tamamlamışlardır. İlk olarak dünyada emeklilik sisteminin gelişimi incelenmiştir. Çeşitli performans ölçüm metotları hakkında teorik bilgiler verilmiştir. Türkiye’deki emeklilik sisteminin gelişimi, fonların yapısı ve Bireysel emeklilik sistemi hakkında temel bilgiler verilmiştir. Son bölümde ise bireysel emeklilik fonlarının performansları aktif ve pasif yönetim metotlarının etkin kullanımı açısından incelenmiştir. Analizin ilk aşamasında emeklilik fonları 3 aşamalı bir sürece tabii tutularak aktif veya pasif fonlar olarak ayrıştırılmıştır. Hiçbir fonun pasif olarak tanımı yapılamamıştır. Daha sonra karşılaştırma ölçütü olan fonlar için bir performans ölçüm metodu uygulanmış ve emeklilik fonlarının fon gruplarına göre sıralandırılması yapılmıştır. Aynı zamanda fonlar risksiz getiri kriterine göre de değerlendirilmişlerdir. Karşılaştırma ölçütü olmayan fonlar için ise ikinci bir performans ölçüm metodu uygulanmış ve fonlar kendi gruplarında sınıflandırılmışlardır. Sonuç olarak analizi yapılan 155 adet emeklilik fonundan sadece 20 tanesi karşılaştırma ölçütü veya risksiz getiri hedefini geçmiş bulunmaktadır. Bunun anlamı aktif yönetilen fonlardan %87,1’inin aktif yönetimin pasif yönetime göre sağlaması gerektiği fazla getiriyi gerçekleştirmekten uzak kalmalarıdır. reysel Emeklilik Sistemi, aktif fon yönetimi, pasif fon yönetimi, emeklilik fonları, performans ölçüm metotları, getiri-risk ilişkisi, portföy riski.

ANALYSIS OF PENSION FUNDS PERFORMANCE IN TERMS OF THE EFFECTIVENESS OF ACTIVE AND PASSIVE MANAGEMENT STYLES Social Security systems and pension schemes are growing in most parts of the world. Complementary and voluntary pension schemes were established in Turkey in October 2003. As of 2013 the funds that were established in 2003 had a decade of performance data. The first section of the study covered the development of pension systems in the world. Theoretical background regarding various performance measurement methods were covered. The third section emphasized the development of pension systems in Turkey. Fund types and information regarding the voluntary pension funds has been discussed. Last section analyzed the effectiveness of active and passive fund management techniques.In the first part of the analysis, pension funds were subject to 3 step process to separate the active funds from the passive funds. As a result none of the funds were eligible to be classified as passive funds. Second part of the analysis applied a performance measure to the funds that have benchmarks. Funds then were classified based on their fund classes. The same funds performance were also measured against the risk free rate criteria. A second performance measure was applied to the funds that lack a benchmark. They were also classified based on their fund classes. As a result of the analysis,only 20 out of 155 pension funds managed to exceed their benchmark or risk free rate target.In other words 87,1% of all active funds could not manage to generate excess returns over passive funds. Pension funds, performance measures, active fund management, passive fund management, pension schemes, return-risk, portfolio risk.
Keywords: Aktif Fon Yönetimi; Bankalar ve Bankavılık; Bireysel Emeklilik Sistemi; Emeklilik Fonlar; Emeklilik Fonları; Getiri-risk İlişkisi; Pasif Fon Yönetimi; Performans Ölçüm Metotları; Portföy Riski; Sosyal Haklar; Türkiye