Henoch schönlein purpura kliniği ile başvuran C3 glomerülopati olgusu - GÖKCE, İBRAHİM; ALPAY, HARİKA (My University, 2022)
Çocukluk çağının en sık görülen vasküliti olan Henoch Schönlein Purpurası (HSP), küçük damarlarda vaskülite neden olup,damar duvarlarında IgA içerikli immünkompleks birikimi ile karakterizedir. Hastalarda sıklıkla pal pabl purpura, karın ağrısı,artrit/artralji ve böbrek tutulumu görülür.C3 Glomerulopatisi (C3G), kompleman yolaklarının uygunsuz sistemik aktivasyonu sonucu gelişen nadir bir glomerulopati grubudur.Glomerüllerde kompleman birikimi görülür. Bu olgu sunumunda, klinik bulguları ile HSP düşündüren ve takibinde C3G tanısı alan hasta sunulacaktır.
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Pediatrik Nefroloji; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Child Health and Diseases; Pediatric Nephrology; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; PEDİATRİ; TIP, GENEL & DAHİLİ; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; PEDIATRICS; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; Genel Sağlık Meslekleri; Pediatri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Pediatri, Perinatoloji ve Çocuk Sağlığı; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; General Health Professions; Pediatrics; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Pediatrics, Perinatology and Child Health; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine; Henoch Schönlein Purpura; C3 Glomerülopati; pediatrik; proteinüri