Risk yönetiminde iç denetimin rolü - Şahin, Selçuk (My University, 2005)
RİSK YÖNETİMİNDE İÇ DENETİMİN ROLÜ Örgütsel amaçların başarılması, özellikle sürekli değişimlerin yaşandığı ve giderek rekabetçi hale gelen bir dünyada, bir örgütün hayatta kalması ve başarılı olması için temel öneme sahiptir. Bu amaçları başarmak üzere, yönetim kurulları ve üst yönetimlerin örgütlerinin karşı karşıya bulunduğu risklerin yönetiminde belirli görevleri vardır. Yönetim kurulunun gözetim görevi, üst yönetimin ise faaliyetler ile ilgili sorumluluğu bulunmaktadır. İç denetim bağımsız, tarafsız bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. İç denetimin gözden geçirilmiş yeni tanımı güvence ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı olarak iç denetçiler için iki rol belirlemiştir. İç denetimin temel rolü, risk yönetiminin etkililiği hususunda yönetim kuruluna ve üst yönetime tarafsız güvence sağlamaktır. İç denetim, bir örgütün risk yönetimi, kontrol ve yönetişim süreçlerini iyileştirecek danışmanlık hizmetleri de sunabilir. Risk yönetim sürecinde iç denetimin verebileceği danışmanlık hizmetleri, yönetim kurulunun hizmet alabileceği diğer iç ve dış kaynaklara ve örgütün risk olgunluğuna bağlı olarak değişebilmekte ve örgüt içerisinde zamanla değişiklik gösterebilmektedir. Name and Surname: Selçuk Şahin Field: Capital Market and Stock Exchange Supervisor: Professor Nuran Cömert Doyrangöl Degree Awarded and Date: Master – September 2005 Management, Internal Control, Internal Audit

THE ROLE OF INTERNAL AUDIT IN RISK MANAGEMENT The achievement of organisational objectives is of fundamantel importance to the success and survival of an organisation, especially in a constantly changing and increasingly competitive world. To achieve their objectives, boards and management have specific roles to play in the management of the risks facing their organisation. The board has an oversight role, whereas the management has an operational responsibility. Internal auditing is an independent, objective assurance and consulting activity. The revised new definition of internal auditing sets out two roles for internal auditors as providers of both assurance and consulting services. Its core role is to provide objective assurance to the board and management on the effectiveness of risk management. Internal audit may also provide consulting services that improve an organisation’s risk management, control and governance processes. The extent of internal audit’s consulting in risk management will depend on the other resources, internal and external, available to the board and on the risk maturity of the organisation and it is likely to vary over time.
Keywords: Banka ve bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Risk Yönetimi_İşletmelerde