Farklı maliyet yazılımlarının matbaa işletmelerinde uygulanabilirliğinin incelenmesi - Akpolat, Cem (My University, 2007)
FARKLI MALİYET YAZILIMLARININ MATBAA İŞLETMELERİNDE UYGULANABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Hazırlanan tezde, maliyet yazılımlarının matbaa işletmelerinde uygulanabilirliği, matbaa işletmelerinde kullanılırken getirdiği kolaylıklar ve program kullanıcılarına faydaları incelenmiştir, programın eksik kaldığı yönler ortaya konup çözüm önerileri sunulmuştur. Tezin ilk bölümünde, matbaa sektörünün maliyet yazılımlarına olan ihtiyacı ve bu yazılımları oluşturan koşullar ortaya konulmuştur. İkinci bölümde önce işletme, maliyet ve maliyet muhasebesi kavramları incelenmiş, maliyet muhasebesinin amaçları, bu amaçları gerçekleştirmek için kullanılan maliyet muhasebesi sistemleri açıklanmış ve bu sistemler içindeki sipariş maliyet muhasebesinin matbaa işletmelerine uygunluğu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, matbaa işletmelerinde yaygın olarak kullanılan maliyet yazılımları incelenmiş, bu yazılımlara ait olan menüler tanıtılmış, örnekler ile açıklamalarda bulunulmuştur. Yazılımlardaki menülerin işlevleri, yazan firmalardan alınan bilgilerle, yazılımı kullanan matbaaların tecrübesiyle ve yazılımların eğitim dokümanlarıyla oluşturulmuştur. Matbaaların maliyet kalemlerini programa aktarırken kullandığı yöntemler incelenmiş, bu aktarmalarda yazılımların uyumluluğu, sağladığı faydalar, sorun yarattığı noktalar ortaya konulmuş, gerekli görülen yerlerde örneklerle açıklanmıştır. Sonuç ve irdeleme bölümünde, yazılımların faydalı özellikleri, kullanıcılar tarafından uygulanabilir pratik yönleri, eksik kalınan, sorun çıkaran yönleri maddeler halinde ortaya konmuş, eksik olan yönler için çözüm önerileri sunulmuş ve bundan sonraki çalışmalara ışık tutması amacıyla, matbaa sektörüne ve yazılım firmalarına tavsiyelerde bulunulmuştur.

A STUDY OF THE APPLICABILITY OF VARIOUS COST SOFTWARE IN THE PRINTING SECTOR This thesis is a study of the applicability and convenience of various cost software in printing houses. It also examines the deficiencies in software and offers some proposals for overcoming them. The first chapter outlines both the cost software needs of the printing industry and the conditions in which current cost software is formulated. Chapter two begins with an outline of the concepts of business, cost and cost accounting. It presents the aims of cost accounting and elaborates on the systems used to realise these aims. The cost software most commonly used by printing houses is studied in chapter three. This chapter includes an introduction to the software menus accompanied by examples. The functions of menus in the software are formed from the information provided by the software company and the program, the experience of printing houses. This is followed by an outline of the methods used by printing houses in the transfer of cost items to the program and a discussion of the compatibility and benefits of software. The chapter closes with an examination of the problems which arise in the course of data transfers. The author concludes with a general overview of the software. Problem-causing aspects are itemised and suggestions made for rectification. Finally, recommendations are made to both the printing industry and software companies in the hope that the findings of this study will serve to illuminate future projects and work.
Keywords: Maliyet Yazılımları_İşletmeler; Matbaa; Matbaa Eğitimi