Türkiye’de sermaye birikim sürecinde Tüsiad’ın yeri - Yılmaz, Selma Özkan (My University, 2006)
TÜRKİYE’DE SERMAYE BİRİKİM SÜRECİNDE TÜSİAD’IN YERİ Kapitalizmin temel mekanizması sermaye birikimidir. Türkiye’deki kapitalist gelişme sürecini anlayabilmek için sermaye birikim sürecine ve sermayeyi temsil eden temel aktörlerden TÜSİAD’ın faaliyetlerine bakmak gerekir. TÜSİAD’ın Türkiye’de sermaye birikiminin geldiği dışa yönelik açılımda, liberal ekonominin kurallarının yerleşmesine, ülkenin insan ve doğal kaynaklarının teknolojik yeniliklerle desteklenerek en etkin biçimde kullanımını, verimlilik ve kalite yükselişini sürekli kılacak ortamın yaratılması yoluyla rekabet gücünün artırılmasını hedef alan politikaları desteklemiştir. TÜSİAD uluslararası entegrasyon hedefi doğrultusunda Türk sanayi ve hizmet kesiminin rekabet gücünün artırılarak uluslararası ekonomik sistemde belirgin ve kalıcı bir yer edinmesi gerektiğine inanmış ve bu yönde çalışmalarını yürütmektedir.

THE PLACE OF TUSIAD IN CAPİTAL ACCUMULATION PROCESS IN TURKEY Basic mechanism of capitalism is capital accumulation. In order to understand of capitalist development process, it must be looked at capital accumulation process and TUSIAD’s actions which is a basic actor which embodies capital. In Turkey, TUSIAD supported policies which are aim at to establish rules of liberal economics, to most efficient use of human and natural resources of country supported with technological innovations, to improve competition power by creating an atmosphere which provides a continuous increase in productivity and quality. In accordance with international integration target, TUSIAD believed that Turkish industry and service sectors must place distinctly and permanently in international economic system by increasing competition power; and for this direction it enforces its actions
Keywords: Sermaye Hareketleri_Türkiye; Sermaye Piyasası_Türkiye; Türkiye_Ekonomik Durum; Türkiye_Ekonomik Gelişim