Ortaokullardaki öğrenim gören öğrencilerin din eğitimine sosyal medyanın etkisi (Güngören örneği) - Hafif, Halime (My University, 2025)
Ortaokullardaki öğrenim gören öğrencilerin din eğitimine sosyal medyanın etkisi (Güngören örneği) Bu çalışma, ortaokul düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin sosyal medya kullanım alışkanlıklarının din eğitimi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Günümüzde sosyal medya, bireylerin bilgiye erişim biçimlerini dönüştürmüş ve özellikle genç kuşakların değer yargılarını, inanç algılarını ve dinî tutumlarını etkilemiştir. Bu doğrultuda çalışma, sosyal medya kullanımının öğrencilerin din eğitimi süreçleriyle nasıl bir etkileşim içinde olduğunu belirlemeyi hedeflemiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul ili Güngören ilçesindeki ortaokullarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmuş, örnekleme yöntemiyle belirlenen öğrencilerle sınırlandırılmıştır. Veri toplama aracı olarak yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS aracılığıyla gerçekleştirilmiş, frekans, yüzde dağılımları ve ki-kare testi ile değerlendirme yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun sosyal medyayı aktif şekilde kullandığı, dinî içeriklere sosyal medya aracılığıyla maruz kaldığı ve bu içeriklerin bir kısmının öğrencilerin dinî tutumlarını doğrudan etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin sosyal medya aracılığıyla sundukları eğitsel yönlendirmelerin, öğrencilerin dinî bilgi edinme süreçlerine olumlu katkı sunduğu gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular, sosyal medyanın pedagojik anlamda doğru yönlendirilmesi halinde din eğitiminin etkisini artırabileceğini desteklemiştir. Araştırma sonucunda sosyal medya okuryazarlığının geliştirilmesi ve din eğitimi müfredatında dijital içeriklerin pedagojik bütünlük içinde ele alınması önerilmiştir.

The effect of social media on religious education in secondary schools (the case of Güngören) The research was carried out to analyze the influence of secondary school students' social media use on religious education. Social media has now changed the way people consume information and has specifically influenced the values, religious knowledge, and attitudes towards religion among young people. The research thus sought to establish how social media usage is connected with the process of religious education among the students. The study population was the students of the secondary schools in the Güngören district of Istanbul, and the sample was restricted to a specified group. The data collection instrument was a structured questionnaire. The data was analyzed using SPSS, and the findings were evaluated on the basis of frequency, percentage distributions, and chi-square tests. The research ascertained that an overwhelming majority of the students are active on social media, are exposed to religious content on social media, and part of this content directly influences students' religious attitudes. In addition, it has been noted that teachers give to students on social media has a positive influence on students' religious learning. The research shows that social media, if well handled pedagogically, can increase the effects of religious education. The research suggests coming up with social media literacy and analyzing digital contents of religious education curriculum from a pedagogical point of view.
The effect of social media on religious education in secondary schools (the case of Güngören)
Keywords: Din Eğitimi; Dini eğitim; Dini yönleri; Middle School Students; Ortaokul Öğrencileri Religious Education; Religious aspects; Religious education; Social media; Sosyal medya