Work-family conflict and its relation to organizational outcomes and an application in banking sector - Uysal, Beynaz (My University, 2007)
İŞ-AİLE ÇATIŞMASI VE ÖRGÜTSEL SONUÇLAR İLE İLİŞKİSİ VE BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Bu çalışmada, iş-aile çatışmasının örgütsel bağlılık, iş tatmini, iş stresi, işten ayrılma niyeti ve işe devamsızlık olarak seçilen örgütsel sonuçlarla ilişkisi incelenmiştir. Bu amaçla 105 banka çalışanından anket çalışması yoluyla elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Anketlerden elde edilen verilerin bağımsız grup t testi, Kruskal Wallis-H testi, Mann Whitney-U testi, Pearson çarpım momentler korelasyon analizi, linear regresyon analizi ile istatiksel analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonuçları kadın çalışanların ve evli çalışanların daha yüksek iş-aile çatışması ve işten aileye doğru çatışma yaşadıklarını göstermektedir. İkinci sonuç olarak işten aileye doğru çatışma aileden işe doğru çatışma ve iş stresi ile pozitif yönde ilişkili iken aileden işe doğru çatışmanın iş tatmini ile negatif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Üçüncü olarak, işten aileye doğru çatışma iş stresi üzerinde pozitif etkiye sahipken, aileden işe doğru çatışmanın iş stresi üzerinde etkisi tespit edilememiştir. Aileden işe doğru çatışmanın iş tatminini azalttığı bulunmuştur. Son olarak, işten aileye doğru çatışmanın aileden işe doğru çatışmayı ve iş stresini açıklama gücü tespit edilirken, aileden işe doğru çatışmanın iş tatminini açıklama gücü olduğu tespit edilmiştir.

WORK-FAMILY CONFLICT AND ITS RELATION TO ORGANIZATIONAL OUTCOMES AND AN APPLICATION IN BANKING SECTOR In this study, relation of work-family conflict to organizational commitment, job satisfaction, job stress, turnover intention and absenteeism as chosen organizational outcomes were investigated. In order to achieve this aim, the data obtained from 105 bank employees via questionnaires was analyzed. Responses from the questionnaires were statistically analyzed with independent t test, Kruskal Wallis-H test, Mann Whitney-U test, Pearson correlation analysis and linear regression analysis The result of this study revealed that female and married employees experienced higher levels of work-family conflict and work to family conflict. Secondly, work to family conflict was positively related family to work conflict and job stress, while family to work conflict was negatively related to job satisfaction. Thirdly, work to family conflict exerted a significant positive influence on job stress, while family to work conflict did not. Higher family to work conflict led to lower job satisfaction. Finally, work to family conflict was found to be significant predictors of family to work conflict and job stress while family to work conflict was found to be significant predictors of job satisfaction.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; İnsan Kaynakalrı Yönetimi; İş Stresi; İş Tatmini; İş-Aile Çatışmas; İşten Ayrılma Niyeti; Örgütsel Bağlılık