Yeni kent mekanlarında gündelik hayat : İstanbul’da yaşayan Suriyeli mülteci kadınlar - Şakar, Elif (My University, 2019)
Bu çalışma, Suriyeli mülteci kadınların hayatlarını göç ve toplumsal cinsiyet perspektifiyle ele almakta, kendileriyle yapılan derinlemesine görüşmelere dayanarak, kadınların savaş öncesi, savaş esnası ve savaş sonrası olarak ayrılmış deneyimleri üzerinden yaşamlarındaki değişimi ve bu değişimle başa çıkma stratejilerini tartışmaktadır. Zorunlu ve kitlesel göç kapsamında ele alınan bu göçün özneleri olarak görülen kadınların yaşam pratikleri nitel bir yaklaşımla irdelenmiştir. Çalışmada, savaş öncesi geleneksel aile rolleriyle biçimlenmiş hayatlarının meydana gelen çatışmalarla birlikte nasıl dönüştüğü, kadınları göçe iten savaş esnasındaki yaşam pratikleri incelenmiştir. Göçe karar vermelerinin beraberinde getirdiği zorluklar, ilişkiler ağı aracılığıyla deneyimledikleri göç sonrasında, İstanbul’da barınacak ve geçimlerini sağlayacak koşullara ne derece ve nasıl sahip oldukları açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Türkiye’ye göç etmeleriyle birlikte karşılaştıkları “misafir” kavramının ve sonrasında Geçici Koruma Kanunu altında sahip oldukları statünün kendilerine kazandırdıkları ve kaybettirdikleri de ele alınmaktadır. Araştırmanın örneklemini İstanbul’un Bağcılar ilçesinin Fatih mahallesinde yaşayan Suriyeli mülteci kadınlar oluşturmaktadır.

This study approaches to the life of Syrian refugee women with respective of migration and gender. According to the in-depth interviews, the study discusses changes in their lives and their strategies to handle these changes according to their experiences that divided into sequences; pre-war, during the war and post-war. The life practices of the women who were the subjects of the migration which is approached as mandatory and mass migration concept, were analyzed in qualitative approach. In the study, it was examined that how their lives which were shaped with the traditional family roles transformed with the conflicts, and the life practices during the war that forced them to the migration. In the study, the difficulties come with the decision to migrate, and how and in what degree they possess the conditions that provides them accomodation and survival in Istanbul after their migration they experienced via relationship network were tried to be shown. The concept of “guest” that they encountered with the migration to Turkey, and afterwards, the cons and pros of the status given to them by the “Temporary Protection Law” were discussed. The sample of the study consists of Syrian refugee women living in the Fatih district of Bağcılar in Istanbul.
Keywords: casual life; Devlet politikası; Emigration and immigration; enformel ağlar; gender; Government policy; göç; Göç ve göçmenlik; gündelik yaşam; informal networks; Mülteciler; Mülteciler, Suriyeli; Refugees; Refugees, Syrian; Social conditions; Social work with women; Sosyal çalışma, Kadınlarla; Sosyal durum; Suriye; survival strategies; Syria; toplumsal cinsiyet; Turkey; Türkiye; var kalma stratejileri migration