The moderating effect of supervisor support on the relationship between perceived sufficiency of Performance appraisal and work engagement=Performans değerlendirmenin yeterliliği algısının çalışmaya tutkunluk ile ilişkisinde yönetici desteğinin şartlı değişken rolü - Garip, Fatma (My University, 2013)
Performans değerlendirme, çalışanın bir kurumda çalışmaya başlamasından o kurumdan ayrılışına kadar etkisini gördüğü bir İnsan Kaynakları fonksiyonudur. Hem çalışanlar hem de değerlendiriciler (yönetici vb.) tarafından şimdiye kadar olumsuz değer yargıları taşıyan performans değerlendirmenin kurum içerisinde sebep olduğu olumlu çıktıların ortaya konulması büyük önem arz etmektedir. Öte yandan, çalışmaya tutkunluk kavramı da son dönemlerde Pozitif Psikolojinin de etkisiyle sıkça etkisi araştırılan kavramlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, kurumda yürütülen performans değerlendirmenin çalışanlarca yeterli olarak algılanmasının çalışanların çalışmaya tutkunluk düzeyleri ile olan ilişkisini ve bu ilişkideki yönetici desteğinin rolünü incelemektir. Bu amaçla, kartopu örnekleme yöntemiyle İstanbul’daki farklı sektörlerde faaliyet gösteren kurumlarda görev yapan 131 beyaz yakalı çalışan tarafından çevrimiçi anketler yoluyla veri elde edilmiştir. Araştırma sonuçları performans değerlendirme yeterliliği algısı ile çalışmaya tutkunluk arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu göstermiştir. Buna göre, kurumlarında uygulanan performans değerlendirme sistemini yeterli olduğunu düşünen çalışanların çalışmaya tutkunluk düzeyleri de yüksektir. Çalışma ayrıca performans değerlendirme yeterliliği algısı ile çalışmaya tutkunluk arasındaki ilişkide yönetici desteğinin etkisini de araştırmayı hedeflemektedir. Yönetici desteğinin şartlı değişken rolü olmadığı bulunmuş fakat çalışmaya tutkunluk üzerinde anlamlı etkisi tespit edilmiştir.

Performance appraisal is one of the Human Resources functions which influences employees whole worklife. Both employees or appraisers have negative attitudes towards performance appraisal system. For this reason, presenting positive outputs from this system is so important. On the other hand, work engagement concept is a Positive Psychology concept which is commonly researched. The overall purpose of this thesis is to investigate whether there is an association between perceived sufficiency of performance appraisal and work engagement. Also, supervisor support is examined whether it moderates the relationship between these variables. Sample consisted of 131 white collar employees working in different sectors and companys in İstanbul, Turkey. All of these participants filled online questionnaires. Results showed that there is a meaningful relationship between perceived sufficiency of performance appraisal and work engagement. So, it can be said that employees who perceive performance appraisal system is sufficient have high levels of work engagement. Support received from supervisor is not found to have moderating role in this relationship. Anyhow, supervisor support has significant influence on work engagement.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Örgütsel Davranış; Performans Değerlendirme