Tencel kumaşlarda farklı parametrelerde dikiş büzgülerinin incelenmesi - Alp, Elif (My University, 2010)
TENCEL KUMAŞLARDA FARKLI PARAMETRELERDE DİKİŞ BÜZGÜLERİNİN İNCELENMESİ Hazır Giyim endüstrisinde giysilerin üretiminde ve kullanımında en çok karşılaşılan hatalardan birisi dikiş büzgüleridir. Dikiş büzgüleri kumaşın yapısına, kullanılan iğne kalınlığına, dikiş ipliği özelliklerine, dikiş makinesi baskı ayağı ayarına, dikiş makinesi transport ayarına bağlı olarak oluşabilir. Üretilen mamul satış öncesi yıkama işlemine tabii tutulduğunda burada da dikiş büzgüleri meydana gelebilir. Bu doğrultuda, tez çalışmamda son yılların popüler kumaşı Tencel dokuma ile dikiş büzgüleri problemi incelenmiş, elde edilen değerlerin incelenmesi ile ortaya çıkan en uygun dikiş parametreleri Tencel giysi üretimi yapan firmaların verimliliğine katkıda bulunması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Tencel dokuma kumaşların farklı dikiş tiplerinde yıkama öncesi ve sonrası dikiş büzgülerinin oluşumu incelenmiştir. Test sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda giysinin dikiminde atkı, çözgü ve verev yönde sağlamlaştırma, çima, gaze gibi süsleme dikişlerinin farklı iplik tipleri ile büzülmeleri incelemiş, uygun yıkama banyoları sonucunda büzülmelerdeki değişiklikler gözlemlenmiştir. Bu amaçla Tencel denim kumaş 8 farklı özellikte aynı incelikte dikiş ipliği ile atkı çözgü ve verev yönde dikilmiş, üzerine çıma ve gaze süsleme dikişleri, 2 farklı dikiş sıklığında uygulanmıştır. Dikiş büzgüleri gözlemlemiş, sonrasında kot yıkama yaptırılarak yıkamadan sonraki dikiş büzgüleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda yıkanmış Tencel dokuma kumaşta yıkamadan önce çözgü yönünde oluşan büzgülerde artış gözlenmiş, iplik, yön, dikiş tipi, sıklığı gibi parametrelerin en uygunları sonuçlar bölümünde belirtilmiştir.

ANALYSING OF SEAM PUCKERINGS ON THE DİFFERENT PARAMETERS OF TENCEL FABRICS In the ready-to-wear ındustry the most problems which are encountered during the garment production and usage are the seam puckers. Seam puckers can occur subject to structure of the garment, needle thickness, features of the sewing thread, adjustment of the sewing machine presser foot and sewing machine transport foot. While the product is suspected to washing before sale seam puckers can occur. Accordingly, in my thesis study the seam pucker problem with the Tencel textile fabric which is recently very popular was analysed, with the most appropriate sewing parametres which showed up with the examination of the acquired results, we intend to contribute the firm’s efficiency which are making tencel garment production. In this study the after and before washing situations of tencel textile fabric which is recently very popular was analysed and have different sewing types were analysed. As a result of the evaluations of the test results strenghtening in the direction of weft warp and bias during the garment sewing period, and the puckering with different thread types of the decoration sewings like çima, gaze were anaylsed and the changes in the puckers were observed. To this end, Tencel denim fabric was sewed at the weft warp and bias directions with 8 sewing threads which have different features but are at the same thinnes. The çıma and gaze decoration seams were applied in 2 different seam sequences. The seam puckers were observed. After denim washing was made, the seam puckers were analysed and compared. According to the evaluations, an increase of the puckers which occured in the warp direction on the tencel textile fabric before washing was observed. The most appropriate parameters like thread, direction, seam type and sequence is defined in the conclusion part.
Keywords: Kumaşlar; Tekstil