Ergenlerde algılanan duygusal istismar ile kendilik imgesi arasındaki ilişkinin incelenmesi - Uzun, Şeyda (My University, 2002)
Bu araştırma, ergenlerin algıladıkları duygusal istismar ile kendilik imgesi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ergenlerin algıladıkları duygusal istismar ve kendilik imgeleri cinisyete, okul türüne, yaşa, anne babanın beraber olup olmamasına, babanın sağ olup olmamasına ve anne babanın eğitim durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı da ilişkisel olarak incelenmiştir. Bunların dışında, anne babanın

üvey olması ve annenin sağ olup olmaması değişkenleri örneklem içinde analiz için yeterli dağılım oluşmadığından betimsel olarak verilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeli esas alınarak hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2000-2001 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Maltepe İlçesi'nde bulunan Özel Marmara İlköğretim Okulu ve Turgay Ciner İlköğretim Okulu oluşturmuştur. Örneklem ise bu okulların 6,7,8. sınıflarında okumakta olan 115'i erkek ve 122'si kız olmak üzere toplam 237 öğrencilerden oluşmuştur. Araştırmanın veri toplama aşamasında ergenler tarafından algılanan duygusal istismar seviyesini belirlemek amacıyla Yetişkin Genç İlişkilerinde Duygusal Ezim Ölçeği ( YGİDEÖ ) kullanılmıştır. Ergenlerin kendilik imgelerinin değerlerini ölçmek amacıyla Offer Kendilik İmgesi Ölçeği ( OKİÖ ) uygulanmıştır. Bunlara ek olarak araştırmaya katılan öğrencilerin bazı demografik özelliklerini tespit etmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu da kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi aşamasında, demografik değişkenler gruplandırılmış ardından öğrencilere uygulanan ölçekler puanlanmıştır. Ham verilerin çözümlemeleri, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Katsayısı tekniği, bağımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi, Scheffé testi ve non-parametrik mann Whitney-U testi ile sınanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, ergenlerin kendilik imgelerinin algıladıkları duygusal istismar seviyesine göre farklılaşma gösterdiği tespit edilmiştir. Ergenlerin kendilik imgeleri ve alt boyutları özel okul öğrencilerinin lehine farklılaşma göstermiştir. Üç ve üstü sayıda kardeşe sahip olan ergenlerin algıladıkları duygusal istismarın tek kardeş olan ergenlerden daha yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Babanın eğitim durumunun ergenlerin algıladıkları duygusal istismar seviyesi üzerinde etkili bir değişken olduğu bulunmuştur. ABSTRACT The aim of the study was to assass the relationship between perceived emotional abuse and self-image of adolescents. In this study, perceived emotional abuse and self-image of adolescents werw also investigated correlationally with respectto the variables of adolescents' sex, age, type of the school, parents being together or not, being biological parents or not and educational status of parents. This study based on the correlational method. Population of the study was that Private Marmara Elemantary School and Turgay Ciner Elemantary School Which are in Maltepe, in İstanbul in 2000-2001 Academic Year. The samples were 237 students on 6th, 7th. And 8th grade of these schools, 115 of them werw boy, 122 of them girl. To define the level of perceived emotional abuse of adolescents, Yetişkin-Genç İlişkilerinde Duygusal Ezim Ölçeği and to assess the value of self-image of adolescents Offer Self-İmage Inventory were used. In addition, to define demographical characteristics of adolescents Personal Questionnarie Form developed by researcher was also used. While analysis of the data, demographical variables werw classified, inventories werw scored and tehn statistical analyses were done. Pearson Correlational Analyses Test, Independent Sample t-Test, one-way ANOVA, Scheffe-Test, and non-parametric Mann-Whitney-U Test were used as statistical technigues. The findings provide that self-image of adolescents differ withrespect to their perception of emotional abuse. The differences in self-image and subcategories werw in favor of the adolescents studying private schools. Moreover, adolescents having three or more sister(s) and brother(s) perceived higher level of emotional abuse then other adolescents being single child. It was also found that educational status of father has important effect on the level of perception of emotional abuse of adolescents.
Keywords: Ergenlik Psikolojisi