Hemodiyaliz hastalarında travma sonrası manevi gelişim üzerine nitel bir çalışma - AYTEN, ALİ (My University, 2022)
As part of the Post-traumatic growth models and research, spiritual growth describes all kinds of positive changes in a person\"s spiritual life after severe life crises. This study examines the spiritual growth experiences of 24 hemodialysis patients using a semi-structured interview method with a qualitative research design. It handles possible \"spiritual growth\" experiences in four areas: growth in religious belief, religious feeling, religious life, and human relations. In addition, the religious -related interpretations of the sample group are discussed as a different heading. According to the study results, the patients generally interpret their experiences with positive religious connotations. About 15 of the patients have experienced spiritual growth in at least one area that appears to be essential parameters; helplessness/despair in the face of sickness and death, a positive image of God, the concept of \"wisdom,\" and the belief in the hereafter.

“Manevi gelişim”, yüksek derece zorlu hayat krizleri sonrasında kişilerin dinî/manevi hayatlarında yaşadıkları her türlü olumlu değişim deneyimini ifade eden bir kavramdır. Travma Sonrası Gelişim (TSG) model ve araştırmalarının önemli bir parçasını oluşturur. Bu makale manevi gelişim deneyimini, zorlu ve sınırlayıcı bir hastalık ve tedavi süreciyle yaşamlarına devam eden hemodiyaliz (HD) hastaları bağlamında; dinî inançta, dinî duyguda, dinî yaşayışta ve insan ilişkilerinde gelişim olmak üzere dört alanda incelemektedir. Ayrıca, anlamlandırma ve bilişsel değerlendirmelerin merkezinde olduğu TSG modellerine uygun olarak katılımcıların yaşadıkları sürece yükledikleri dinî/manevi anlamlandırma şekilleri farklı bir başlık olarak ele alınmaktadır. Çalışma, nitel araştırma deseni ve yarı yapılandırılmış mülakat tekniğiyle 24 HD hastasından oluşan örneklemde gerçekleştirilmiştir. Bulgulara göre, hastalar hastalıklarını dinî bağlamda genellikle olumlu çağrışımlarla anlamlandırmıştır. Yukarıda zikredilen alanların en az birinde manevi gelişim deneyimi yaşamışlardır. 15 hastanın gelişimlerinin arka planında; hastalık ve ölüm karşısındaki acizlik/çaresizlik, olumlu Allah tasavvuru, “hikmet” kavramı ve ahiret inancının önemli parametreler olduğu anlaşılmıştır.
A qualitative study on the spiritual growth after trauma among hemodialysis patients
Keywords: DİN; Sanat ve Beşeri Bilimler; Sanat ve Beşeri Bilimler (AHCI); RELIGION; ARTS & HUMANITIES; Arts & Humanities (AHCI); Spirituality; Post Traumatic Growth; Spiritual Growth; Meaning; Hereafter; POSTTRAUMATIC GROWTH; PERCEIVING BENEFITS; CANCER; Spirituality; Post Traumatic Growth; Spiritual Growth; Meaning; Hereafter; Maneviyat; Travma Sonrası Gelişim; Manevi Gelişim; Anlamlandırma; Ahiret