İbn Kuteybe'nin “Te'vîlu Müşkili’l-Kur’ân” adlı eserinin Kur'ân ilimleri açısından değeri - Kayı, Gülcan Sevim (My University, 2021)
Bir olarak tasarlanan bu çalışma, İbn Kuteybe’nin “Te'vîlu Müşkili’l-Kur'ân” adlı eserinin Kur'ân ilimleri halkasındaki müstesna yerini tespit etmeyi hedeflemektedir.Araştırmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde İbn Kuteybe’nin hayatı ve eserleri ile kendisine ilmi şahsiyetini kazandıran ve içerisinde neş’et ettiği sosyopolitik ve kültürel ortam ele alınmıştır.Tezimizin ikinci bölümü olan Kavramsal Çerçeve içerisinde kısaca Kur'ân ilimleri ve müşkilü’l-Kur'ân ilminin tarihi gelişimi ve kapsamı incelenmiş; üçüncü ve son bölümde ise ilk müstakil müşkilü’l-Kur'ân eseri olarak şöhret bulmuş “Te'vîlu Müşkili’l-Kur'ân” adlı eserin muhtevâsı, İbn Kuteybe'nin müşkil ayetleri te'vîl metodları, müşkil ve müteşabih terimlerine yüklediği anlam ve bu iki terim arasındaki ilgi, incelemeye konu edilmiştir. Buradan hareketle müşkilü'l-Kur'ân ilminin kapsam alanı “Te'vîlu Müşkili’l-Kur'ân”dan örnekler yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır.

This study, prepared as a master's thesis, aims to determine the exceptional rank of Ibn Qutaybah's book Tawil Mushkil al-Qu’ran within the Qur’anic Sciences. Our research consists of an introduction, three chapters, and a conclusion. The first part deals with Ibn Qutaybah's life, his works, and the socio-political and cultural environment in which he grew up and formed his scientific personality. The second part of this thesis briefly examines the historical development and the scope of the Qur’anic Sciences and The Mushkil al-Qu’ran within the Conceptual Framework. The third and final chapter tries to explain the content of the work entitled “Tawil Mushkil al-Qu’ran” which became famous as the first independent work regarding The Mushkil al-Qu'ran, as well as the Tawil methods of The Mushkil al-Qu'an verses by giving examples contained in this book itself. It also deals with the study of the meanings that Ibn Qutaybah gave to the terms Mushkil and Mutashabih and the relationship between these two terms.
Keywords: : İbn Kuteybe; Genesis; Hermeneutics; Islam; İslam; Kur'ân; Kur'ân İlimleri; Linguistic Interpretation; Lügavi Tefsir Ibn Qutaybah; Mushkil; Müşkil; Müşkilu’l-Qur'an; Müşkilü’l-Kur'ân; Quran; Quranic Sciences; Te'vîl; Tefsir bilimi