STK-işletme işbirliği : örnek olay analizi - Kalçık, Elif (My University, 2021)
İki baskın küresel aktör olan STK ve işletmeler, imalat, tarım, madencilik gibi farklı sektörlerde; farklı pazarlara erişim, riskleri paylaşma, istihdam yaratma, gıda güvenliği ve yetersiz beslenme gibi küresel zorluklara çözüm bulma hedefiyle bir araya gelirler. Her iki tarafın da diğerine sağlayabileceği potansiyel faydaların ve kaynakların farkına varan STK'lar ve işletmeler böylelikle diyalog kurmaya ve sonunda birbirleriyle işbirliği yapmaya başladılar. Bu hedeflerin ve faydaların genişliği göz önüne alındığında, bu tür işbirliklerinin kurulması ve sürdürülmesi süreci hakkında kamuoyunda nispeten az şey biliniyor. Bu nedenle, tez öncelikle STK'lar ve işletmeler arasındaki ilişkinin nasıl tanımlandığına odaklanmaktadır.Araştırmada üç örnek olay üzerinden, aktörler arasındaki işbirliği ilişkisine ışık tutmak için alanında uzman STK ve işletme yöneticileri ile derinlemesine görüşme yapılmış ve belge ve kaynak tarama yöntemiyle analizler yapılarak nitel bir yaklaşım kullanılmıştır. Dahası, kuruluşların saf finansal düzenlemelerden küresel çevre ve sosyal sorunlar için sürdürülebilir çözümlere doğru kaymakta olduklarını gösteren kanıtlar vardır, bunlar en gelişmiş biçimiyle paylaşılan değer yaratımı olarak nitelendirilir. Bu nedenle araştırma, STK-işletme işbirliklerinin mevcut durumunun birIIresmini çiziyor ve gelecekteki işbirliklerinin gerçek doğasını değerlendirmek için bir kılavuz görevi görmektedir.Bu araştırma, yerli yazında STK ve işletmeler arasındaki işbirliklerini konu edinen ilk çalışmalardan biridir. Araştırma bulgularının ve literatürünün STK ve işletme yöneticilerine katkı sağlaması beklenmektedir.

NGO-Business collaboration covers a wide range of activities and objectives. The two dominant global actors come together in different sectors such as manufacturing, agriculture, mining to address global challenges such as access to different markets, sharing risks, job creation, food security and malnutrition. Recognizing the potential benefits and resources that both sides could bring to the other, NGOs and businesses thus began to dialogue and eventually collaborate with each other. Given the breadth of these goals, relatively little is known to the public about the process of establishing and maintaining such collaborations. Therefore, the thesis primarily focuses on how the relationship between NGOs and businesses is defined.In the study, in-depth interviews were held with NGOs and business managers, who are experts in their fields, to shed light on the cooperation relationship between the actors through three case studies, and a qualitative approach was used by analyzing documents and sources. What's more, there is evidence that organizations are shifting from pure financial regulations to sustainable solutions for global environment and social problems, which are considered to be value creation shared in its most advanced form. For this reason, the research paints a picture of the current state of NGO-IVbusiness collaborations and serves as a guide to assessing the true nature of future collaborations.
Keywords: Business; İşbirliği; İşletme; İşletme Collaboration; NGOs; Non-governmental organizations; Sivil Toplum Kuruluşları; Sivil toplum örgütleri