N-Asetilsisteinin klinik acınetobacter baumannıı ve klebsıella pneumonıae izolatlarında karbapenem direncine etkisi - Doğan, Hülya (My University, 2016)
N-Asetilsisteinin klinik Acinetobacter baumannii ve Klebsiella pneumoniae izolatlarında karbapenem direncine etkisi Amaç: Karbapenemler, Acinetobacter baumannii ve Klebsiella pneumoniae kaynaklı pnömoni gibi ciddi enfeksiyonlara sahip yoğun bakım ünitesi hastalarının tedavisinde kullanılan geniş spektrumlu antibiyotiklerdir. N-asetilsistein YBÜ hastalarında mukoid sekresyonların oluşumunu önlemek için sıklıkla kullanılan mukolitik aktiviteye sahip bir bileşiktir. Çalışmada klinik A. baumannii ve K. pneumoniae izolatlarında; N-asetilsisteinin karbapenem minimal inhibitör konsantrasyonu üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Rutin antibiyogram sonucuna göre karbapenem duyarlı olarak saptanan 14 A. baumannii ve 40 K. pneumoniae izolatı çalışmaya dahil edilmiştir. İzolatlarda meropenemin ve imipenemin tek başına ve NAC ile kombinasyonu halinde MİK düzeyleri sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle belirlenmiştir. Rutin alt solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde uygulanan NAC konsantrasyonu (10 mM) kullanılmıştır. Bulgular: İmipenem MİK değerleri, K. pneumoniae’de 0.25-1 mg/ L, A. baumannii’de 0.03-1 mg/ L; imipenem ve NAC kombinasyonu için saptanan MİK değerleri, K. pneumoniae’de 16-128 mg/ L, A. baumannii’de 2-8 mg/ L aralığında saptanmıştır. Meropenem MİK değerleri, K. pneumoniae’da 0.015-0.06 mg/ L, A. baumannii’de 0.06-1 mg/ L; meropenem ve NAC kombinasyonu için saptanan MİK değerleri, K. pneumoniae’da 0.06-1 mg/ L; A. baumannii’de 0.5-32 mg/ L aralığında saptanmıştır. Bununla birlikte, üç A. baumannii ve bir K. pneumoniae izolatının MİK değerinde değişiklik saptanmamıştır. Sonuç: Klinik A. baumannii ve K. pneumoniae izolatlarında meropenem ve imipenem MİK değerleri N-asetilsistein varlığında belirgin şekilde yükselmektedir. Bu duruma neden olan mekanizma yeni araştırmalara konu oluşturabilir. Anahtar Sözcükler: Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae, N-asetilsistein, İmipenem, Meropenem

Effect of N-acetylcysteine on Carbapenem Resistance in clinical Klebsiella pneumoniae and Acinetobacter baumannii isolates Aim: Carbapenems are widely used broad spectrum antibiotics in intensive care units (ICU) to treat patients with serious infections such as pneumonia caused by K. pneumoniae and A. baumannii. N-acetylcysteine (NAC) is a compound with mucolytic activity and is frequently used in ICU patients to prevent formation of mucoid respiratory secretions. In this study we aimed to investigate whether there is a modulating effect of NAC on carbapenem MICs in clinical K. pneumoniae and A. baumannii isolates. Material/ methods: The study included 40 K. pneumoniae and 14 A. baumannii clinical isolates which were susceptible to imipenem and meropenem in routine antibiotic susceptibility testing. Imipenem and meropenem MICs of the isolates were determined in the presence and absence of NAC by broth microdilution method. Final concentration of NAC was used as 10 mM. Results: Imipenem MIC ranges were 0.25-1 mg/ L in K. pneumoniae and 0.03-1 mg/ L in A. baumannii isolates. MIC ranges for imipenem plus NAC were 16-128 mg/ L in K. pneumoniae and 2-8 mg/ L in A. baumannii. Meropenem MIC ranges were 0.015-0.06 mg/ L in K. pneumoniae and 0.06-1 mg/ L in A. baumannii isolates. MIC ranges for meropenem plus NAC were 0.06-1 mg/ L in K. pneumoniae and 0.5-32 mg/ L in A. baumannii. However, three A. baumannii isolates and one K. pneumoniae isolate did not exhibit demonstrate any change in MIC values. Conclusions: Presence of NAC in broth microdilution testing caused significant increases in both carbapenem MICs in most of the clinical isolates of K. pneumoniae and A. baumannii. Mechanism underlying this phenomenon will be attractive subject for new studies. Key words: Acinetobacter baumannii, Klebsiella pneumoniae, N-acetylcistein, Imipenem, Meropenem
Keywords: Mikrobiyoloji; Tıbbi mikrobiyoloji