Yeni medya ile değişen televizyon yayıncılığında içerik üretimi: küresel ve yerel ölçekli platformlar - Dönmez, Enes (My University, 2019)
Teknolojik gelişmeler, beraberinde birçok aracın birbiri ile olan ilişkisini arttırmıştır. Kitle iletişim araçları da diğer araçlar gibi internet ile yakınsamaya başladı ve geleneksel olan yayıncılık biçimleri; yeni medya olarak adlandırılan ve her zaman gelişimi ve değişimi işaret eden bir sürece girmiş oldular. Bu sebeple televizyonun internet ile olan yakınsaması, genel yapısında köklü değişikliklerin yaşanmasına neden olmaktadır. Yeni medyanın işaret ettiği sürekli değişim ile televizyon oturma odasından çıkmaya başladı ve her yerdeliği ile izleyiciler artık daha bireysel ve aktif şekilde birer kullanıcıya dönüşmüş oldular. İzleyicilerin beklentileri değiştikçe; bu değişen beklentilere karşılık içerik de dönüşüm geçirmeye başladı. İçeriğin önemi gün geçtikçe artarken; şebekeler üstü hizmet veren platformlar olan Netflix ve Türkiye’deki muadilleri BluTv ile Puhutv orijinal içerik üreterek, Türkiye’de çevrimiçi içerik sunan en popüler platformlar haline geldiler. Kullanıcılar belli bir abone ücreti karşılığında BluTv ve Netflix içerik arşivindeki yapımları izlerken; Puhutv ücretsiz bir şekilde sunduğu orijinal içeriğin yanı sıra catch-up servisi ile televizyon dizilerini sansürsüz bir şekilde sunmaktadır. Platformların gün geçtikçe kullanıcı sayıları artarken; bu artışı korumak için içeriklerini hem niceliksel hem de niteliksel bir şekilde geliştirmektedirler. Yeni nesil televizyon platformlarında içerik üretimindeki bu gelişim, geleneksel televizyon yayıncılığındaki içeriklere göre değişim göstermektedir. Alternatif ve zengin bir içerik sunmak adına geleneksel yayıncılıkta yer bulamayacak içerikleri arşivlerine katan bu platformların gelişiminin devam edeceği görülmektedir.

Technological developments have increased the relationship of many tools with each other. Mass media also began to converge with the Internet, like other tools and the conventional forms of broadcasting have entered into a process called new media that always points out to the development and change. For this reason, the convergence of the television with the internet leads to radical changes in its general structure. With the constant change that the new media points out, the television has begun to leave the living room and thanks to its availability in each location, thereby turning the viewers into more individual and active users. As the expectations of the viewers change, the content has undergone a change in response to these changing expectations.While the importance of the content is increasing day by day, Netflix and its equivalents in Turkey BluTv and Puhutv, platforms providing over the top services, have become the most popular platforms providing online content in Turkey, by producing original content. While users reach to the content in the archives of Blutv and Netflix in exchange of a sum of subscription fee, Puhutv offers tv shows without censoring them with its catch-up service free as well as providing its original content.While the number of users of the platforms is increasing day by day, platforms develop their content both quantitatively and qualitatively to protect this increase. This development in content production of the new generation television platforms show changes according to the content of the conventional television broadcasting. It has been seen that the developments of these platforms adding contents that cannot be found in the conventional broadcasting into their archive in order to provide an alternative and rich content.
Keywords: Blutv; Content Production; Geleneksel Televizyon; İçerik Üretimi Conventional Television; Kitle iletişim araçları; Mass media; Netflix; New Generation Television Platforms; New media; Puhutv; Telecommunication; Telekomünikasyon; Television; Televizyon; Yeni medya; Yeni Nesil Televizyon Platformları